Bouwtekening houten plantenbak maken in simpele stappen.

bouwtekening bloembak

Hier is een eenvoudige bouwtekening voor het maken van een houten plantenbak:

Benodigde materialen:

 • Houten planken (bijvoorbeeld vurenhout of geïmpregneerd hout)
 • Schroeven
 • Boor of schroevendraaier
 • Zaag
 • Meetlint of liniaal
 • Schuurpapier (optioneel)
 • Tuinaarde en planten

Stappen:

 1. Bepaal de gewenste afmetingen van de plantenbak. Meet en markeer de juiste lengte, breedte en hoogte op de houten planken.
 2. Zaag de planken op maat volgens de gemarkeerde afmetingen.
 3. Schuur de randen en oppervlakken van de planken indien nodig om splinters te voorkomen.
 4. Plaats de planken op een vlakke ondergrond in de gewenste volgorde om de zijwanden van de plantenbak te vormen. Zorg ervoor dat de planken stevig tegen elkaar aanliggen.
 5. Bevestig de planken aan elkaar door schroeven te gebruiken. Boor geleidegaten voor de schroeven om splijten van het hout te voorkomen. Schroef de planken aan elkaar met voldoende schroeven om stabiliteit te garanderen.
 6. Herhaal stap 4 en 5 om de andere zijwanden van de plantenbak te vormen.
 7. Plaats de zijwanden in een rechthoekige vorm en bevestig ze aan elkaar met schroeven om de hoeken van de plantenbak te vormen.
 8. Plaats de bodemplank op de onderkant van de plantenbak en bevestig deze met schroeven.
 9. Optioneel: Om de plantenbak duurzamer te maken, kun je de binnenkant bekleden met plastic folie of een waterbestendige stof om te voorkomen dat het hout in contact komt met vocht.
 10. Vul de plantenbak met tuinaarde en plant de gewenste planten.

Zorg ervoor dat je de plantenbak op een geschikte locatie plaatst waar de planten voldoende zonlicht krijgen en de nodige verzorging kunnen ontvangen. Regelmatig water geven en onderhoud van de planten zal bijdragen aan hun groei en bloei in de houten plantenbak.

steigerhouten plantenbak maken - Bouwtekening houten plantenbak maken in 10 simpele stappen

Waar kan je een houten plantenbak voor gebruiken

Een plantenbak wordt gebruikt als een gecontroleerde omgeving waarin planten kunnen groeien en gedijen. Hier zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van plantenbakken:

 1. Tuinieren op kleine ruimtes: Plantenbakken zijn ideaal voor mensen die graag tuinieren maar beperkte ruimte hebben, zoals een balkon, terras, of kleine tuin. Ze stellen je in staat om planten te kweken zonder een grote tuin nodig te hebben.
 2. Decoratie: Plantenbakken worden vaak gebruikt als decoratieve elementen om buitenruimtes, zoals terrassen, patio’s en ingangen, op te fleuren. Ze kunnen een vleugje groen toevoegen en de esthetiek van de ruimte verbeteren.
 3. Flexibiliteit: Plantenbakken bieden flexibiliteit bij het kweken van planten. Je kunt verschillende soorten planten kiezen en ze gemakkelijk verplaatsen als dat nodig is, bijvoorbeeld om de blootstelling aan zonlicht te optimaliseren of om ruimte te maken voor andere planten.
 4. Controle over groeiomstandigheden: Met een plantenbak heb je meer controle over de groeiomstandigheden van je planten. Je kunt de juiste grondmix kiezen, water geven volgens de behoeften van de planten en zelfs de blootstelling aan zonlicht reguleren door de plantenbak te verplaatsen.
 5. Kruiden- en moestuin: Plantenbakken zijn ideaal voor het kweken van kruiden en groenten, zelfs in een stedelijke omgeving. Ze bieden een georganiseerde ruimte om je eigen verse kruiden en groenten te verbouwen, ongeacht de beschikbare ruimte.

Kortom, plantenbakken bieden een veelzijdige en praktische oplossing voor het kweken van planten in verschillende omgevingen en voor verschillende doeleinden.

steigerhouten plantenbak maken

Houten plantenbak onderhouden

Het onderhouden van een houten plantenbak is belangrijk om de levensduur ervan te verlengen en ervoor te zorgen dat deze er mooi uit blijft zien. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een houten plantenbak:

 1. Reiniging: Maak de houten plantenbak regelmatig schoon om vuil, stof en andere verontreinigingen te verwijderen. Gebruik een zachte borstel of een vochtige doek om het oppervlak schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën die het hout kunnen beschadigen.
 2. Bescherming tegen vocht: Houten plantenbakken zijn gevoelig voor vocht. Om te voorkomen dat het hout gaat rotten, is het belangrijk om de plantenbak te beschermen tegen overmatige blootstelling aan vocht. Zorg ervoor dat de plantenbak goed is geverfd, gebeitst of behandeld met een waterdichte coating om waterabsorptie te minimaliseren.
 3. Behandeling van het hout: Afhankelijk van het type hout dat voor de plantenbak wordt gebruikt, kan het nodig zijn om het hout periodiek te behandelen met een geschikte houtolie, beits of verf. Dit beschermt het hout tegen weersinvloeden en zorgt ervoor dat het er langer mooi uit blijft zien. Volg de instructies van de fabrikant bij het aanbrengen van de behandeling.
 4. Drainagesysteem: Zorg ervoor dat de plantenbak een goed drainagesysteem heeft om overtollig water af te voeren. Dit voorkomt dat het water zich ophoopt en het hout beschadigt. Plaats bijvoorbeeld een laag grind of steenslag op de bodem van de plantenbak voordat je de potgrond toevoegt.
 5. Regelmatig controleren: Controleer regelmatig de staat van de houten plantenbak. Let op tekenen van houtrot, schimmel of insectenplagen. Als je problemen opmerkt, neem dan tijdig actie om verdere schade te voorkomen.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren en de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je houten plantenbak verlengen en ervoor zorgen dat deze er mooi uit blijft zien terwijl je planten gedijen.

langwerpige plantenbak buiten

5 Voordelen om een plantenbak van douglas te maken

Het gebruik van douglas hout voor een plantenbak biedt verschillende voordelen. Hier zijn enkele voordelen van een douglas plantenbak:

 1. Duurzaamheid: Douglas hout staat bekend om zijn duurzaamheid. Het heeft van nature een hoge weerstand tegen rot, schimmel en insecten. Hierdoor gaat een douglas plantenbak langer mee, zelfs in vochtige omstandigheden.
 2. Natuurlijke uitstraling: Douglas hout heeft een warme, natuurlijke uitstraling. Het heeft een mooie houtnerf en kleurt na verloop van tijd prachtig grijs als het wordt blootgesteld aan de elementen. Een douglas plantenbak voegt een natuurlijke en rustieke charme toe aan je tuin of balkon.
 3. Stabiliteit: Douglas hout is structureel stabiel en behoudt zijn vorm goed. Dit is vooral belangrijk voor plantenbakken, omdat ze vaak gevuld zijn met aarde en planten. Het hout zal niet snel buigen, kromtrekken of vervormen, waardoor de plantenbak zijn integriteit behoudt.
 4. Milieuvriendelijk: Douglas hout is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en is een hernieuwbare hulpbron. Het is een milieuvriendelijke keuze voor het maken van plantenbakken, omdat het hout biologisch afbreekbaar is en geen schadelijke stoffen bevat.
 5. Veelzijdigheid: Douglas hout is relatief gemakkelijk te bewerken en te hanteren, waardoor het geschikt is voor verschillende ontwerpen en afmetingen van plantenbakken. Je kunt het hout gemakkelijk op maat zagen, schuren en afwerken naar jouw wensen.

Kortom, een douglas plantenbak biedt duurzaamheid, natuurlijke schoonheid en stabiliteit. Het is een uitstekende keuze voor het creëren van een aantrekkelijke en langdurige plantenbak in je tuin, terras of balkon.

bouwtekening bloembak

voor meer info klik hier >>

langwerpige plantenbak buiten

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.