Bouwtekening kliko ombouw nodig? Gebruik de juiste bouwplan met zaaglijst!

kliko ombouw 4 containers -bouwtekening kliko ombouw

Om een houten kliko ombouw te maken, volg je deze stappen:

 1. Meet de afmetingen van je kliko op, zodat je de juiste maat kunt bepalen voor de ombouw.
 2. Kies het type hout dat je wilt gebruiken. Duurzame opties zijn bijvoorbeeld cederhout of geïmpregneerd hout.
 3. Maak een ontwerp voor de ombouw, rekening houdend met de afmetingen van de kliko en eventuele andere specifieke eisen.
 4. Verzamel alle benodigde materialen, inclusief houten planken, schroeven, scharnieren en eventuele extra decoratieve elementen.
 5. Zaag de houten planken op maat volgens het ontwerp. Zorg ervoor dat je rekening houdt met de juiste afmetingen en uitsparingen voor de kliko.
 6. Monteer de zijkanten, achterkant en bodem van de ombouw door de planken aan elkaar te bevestigen met behulp van schroeven.
 7. Bevestig de scharnieren aan de deuren van de ombouw, zodat deze gemakkelijk geopend en gesloten kunnen worden.
 8. Controleer of de kliko goed in de ombouw past en maak eventuele aanpassingen indien nodig.
 9. Breng indien gewenst een beschermende afwerking aan op het hout, zoals beits of verf, om het te beschermen tegen weersinvloeden.
 10. Plaats de kliko in de ombouw en sluit de deuren.

Zorg ervoor dat je tijdens het bouwproces veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van beschermende brillen en het correct gebruiken van gereedschap.

kliko ombouw 3 container bouwtekening kliko ombouws hout

Waarom een houten kliko ombouw maken?

Een houten kliko ombouw biedt verschillende voordelen:

 1. Esthetisch: Een houten ombouw kan helpen om de lelijke uitstraling van een kliko te verbergen. Het voegt een esthetisch element toe aan je buitenruimte en kan naadloos worden geïntegreerd met je tuinontwerp.
 2. Camouflage: Een kliko ombouw zorgt ervoor dat je kliko’s minder opvallen en beter opgaan in de omgeving. Dit is vooral handig als je beperkte ruimte hebt in je tuin of als je de kliko’s liever niet in het zicht wilt hebben.
 3. Geur en ongediertebestrijding: Door je kliko’s in een ombouw te plaatsen, voorkom je dat geuren zich verspreiden en ongedierte aantrekken. Een goed afgesloten ombouw kan helpen om onaangename geuren in de omgeving te verminderen en te voorkomen dat dieren bij het afval kunnen komen.
 4. Bescherming tegen weersinvloeden: Een houten ombouw kan je kliko’s beschermen tegen extreme weersomstandigheden, zoals harde wind, regen of sneeuw. Hierdoor blijft het afval beter beschermd en voorkom je dat de kliko’s omwaaien of beschadigd raken.

Kortom, een houten kliko ombouw is een praktische en decoratieve oplossing om je kliko’s uit het zicht te houden, geurproblemen te verminderen en bescherming te bieden tegen weersinvloeden.

kliko ombouw 3 containers hout

Houten kliko ombouw voor buiten

Een houten kliko ombouw voor buiten heeft verschillende voordelen:

 1. Verbergt de kliko’s: Een ombouw van hout zorgt ervoor dat de kliko’s discreet worden verborgen in je buitenruimte. Dit helpt bij het behouden van een nette en opgeruimde uitstraling.
 2. Bescherming tegen weersinvloeden: Een houten ombouw biedt bescherming aan de kliko’s tegen weersomstandigheden zoals regen, sneeuw en direct zonlicht. Dit kan voorkomen dat de kliko’s beschadigd raken of dat het afval nat wordt.
 3. Camoufleert geuren: Een goed afgesloten houten ombouw kan helpen om onaangename geuren van het afval binnen te houden. Dit is vooral handig in de zomermaanden wanneer geuren sneller kunnen verspreiden.
 4. Ongediertebestrijding: Een stevige houten ombouw kan voorkomen dat ongedierte zoals ratten, muizen of vogels toegang krijgen tot de kliko’s. Dit helpt bij het verminderen van overlast en het voorkomen van verspreiding van afval.
 5. Esthetische waarde: Een houten ombouw kan een decoratief element toevoegen aan je buitenruimte. Je kunt het ontwerp aanpassen aan je persoonlijke stijl en het laten aansluiten bij de rest van je tuininrichting.

Het gebruik van een houten kliko ombouw buitenshuis biedt zowel praktische voordelen, zoals bescherming tegen weersinvloeden en ongedierte, als esthetische voordelen, door het verbergen van de kliko’s en het verbeteren van de algehele uitstraling van je buitenruimte.

bouwtekening kliko ombouw

De voordelen van een houten kliko ombouw

Enkele voordelen van een houten kliko ombouw zijn:

 1. Esthetiek: Een houten kliko ombouw kan een aantrekkelijkere uitstraling geven aan je buitenruimte. Het voegt een natuurlijk en warm element toe en kan naadloos passen bij je tuinontwerp.
 2. Verbergt de kliko: Een ombouw zorgt ervoor dat de kliko’s niet direct zichtbaar zijn. Hierdoor wordt de visuele rommel verminderd en wordt je buitenruimte netter en georganiseerder.
 3. Bescherming tegen weersinvloeden: Houten ombouwen bieden bescherming aan de kliko’s tegen extreme weersomstandigheden zoals regen, wind en zonlicht. Dit kan de levensduur van de kliko verlengen en voorkomt dat afval wegwaait of beschadigd raakt.
 4. Geurcontrole: Een goed afgesloten houten ombouw kan helpen om onaangename geuren van het afval binnen te houden. Dit is vooral belangrijk tijdens warme dagen wanneer geuren zich sneller kunnen verspreiden.
 5. Ongediertebestrijding: Een stevige houten ombouw kan voorkomen dat ongedierte zoals dieren en insecten toegang krijgen tot de kliko’s. Dit helpt bij het verminderen van overlast en het voorkomen van verspreiding van afval en ziektes.
 6. Veiligheid: Een ombouw kan voorkomen dat kinderen of huisdieren toegang hebben tot de kliko’s, waardoor mogelijke ongelukken of rommel worden voorkomen.
 7. Opbergmogelijkheden: Sommige houten kliko ombouwen bieden extra opbergruimte voor bijvoorbeeld tuingereedschap of vuilniszakken, waardoor je nog meer functioneel gebruik maakt van de ombouw.

Het gebruik van een houten kliko ombouw heeft verschillende voordelen, variërend van esthetiek en bescherming tot geurcontrole en ongediertebestrijding.

Het draagt bij aan een nette en georganiseerde buitenruimte en verbetert de algehele functionaliteit en uitstraling.

bouwtekening kliko ombouw

De nadelen van een houten kliko ombouw

Hoewel een houten kliko ombouw verschillende voordelen biedt, zijn er ook enkele nadelen om in overweging te nemen:

 1. Onderhoud: Houten ombouwen vereisen regelmatig onderhoud, zoals schilderen, beitsen of lakken, om ze in goede staat te houden en te beschermen tegen weersinvloeden. Dit kan extra tijd, inspanning en kosten met zich meebrengen.
 2. Duurzaamheid: Hout kan na verloop van tijd slijten, rotten of beschadigd raken door blootstelling aan vocht, zonlicht en insecten. Dit kan de levensduur van de ombouw beïnvloeden en vereist mogelijk vervanging of reparatie.
 3. Kosten: Houten ombouwen kunnen duurder zijn in vergelijking met andere materialen, zoals kunststof of metaal. Het gebruik van hoogwaardig, duurzaam hout kan de kosten verder verhogen.
 4. Gewicht en installatie: Houten ombouwen kunnen zwaar zijn, vooral bij grotere formaten. Dit kan de installatie bemoeilijken en vereist mogelijk meer dan één persoon om de ombouw op te zetten.
 5. Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Eenmaal gebouwd, is het moeilijk om het ontwerp of de grootte van een houten ombouw aan te passen. Als je in de toekomst wijzigingen wilt aanbrengen, kan dit moeilijker zijn dan bij ombouwen van andere materialen.
 6. Milieueffect: Het gebruik van hout als bouwmateriaal kan een impact hebben op het milieu, afhankelijk van de bron van het hout en de duurzaamheidspraktijken die zijn toegepast.

Het is belangrijk om deze nadelen af te wegen tegen de voordelen en je persoonlijke voorkeuren, behoeften en budget in overweging te nemen bij het kiezen van een kliko ombouw.

Andere materialen zoals kunststof of metaal kunnen alternatieve opties bieden die beter passen bij bepaalde situaties of voorkeuren.

bouwtekening kliko ombouw

Houten kliko ombouw onderhouden

Om een houten kliko ombouw goed te onderhouden, kun je de volgende stappen volgen:

 1. Reinig regelmatig: Maak de buitenkant van de ombouw regelmatig schoon om vuil, stof en vlekken te verwijderen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel of doek om het hout voorzichtig schoon te maken. Spoel het hout grondig af met water en laat het volledig drogen voordat je verdere stappen onderneemt.
 2. Inspecteer en repareer: Controleer regelmatig het hout op tekenen van schade, zoals barsten, splinters of rot. Als je beschadigingen opmerkt, repareer ze dan zo snel mogelijk om verdere verslechtering te voorkomen. Schuur eventuele ruwe plekken glad en gebruik houtvuller of houtlijm om kleine scheuren te herstellen.
 3. Bescherming tegen weersinvloeden: Breng regelmatig een beschermende afwerking aan op het hout, zoals beits, verf of houtolie, om het te beschermen tegen vocht, zonlicht en schimmelvorming. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen van de afwerking en zorg ervoor dat het hout volledig droog is voordat je het aanbrengt.
 4. Voorkom ophoping van vocht: Zorg ervoor dat de ombouw goed is geconstrueerd en afgedicht om te voorkomen dat vocht zich ophoopt binnenin. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatie is om de luchtstroom te bevorderen en vochtproblemen te verminderen.
 5. Bescherm tegen ongedierte: Controleer regelmatig de ombouw op tekenen van ongedierte, zoals termieten of houtworm. Neem indien nodig maatregelen om ongedierte te bestrijden en te voorkomen.
 6. Regelmatig controleren: Controleer periodiek de algehele conditie van de ombouw. Let op tekenen van schade, slijtage of verzwakking van de constructie. Indien nodig voer je reparaties of versterkingen uit om de duurzaamheid van de ombouw te behouden.

Door regelmatig onderhoud en zorg te besteden aan de houten kliko ombouw, kun je de levensduur verlengen en ervoor zorgen dat deze er mooi en goed uit blijft zien.

kliko ombouw 4 containers

Keuze tussen een gewone kliko en een houten kliko ombouw

De keuze tussen een gewone kliko en een houten kliko ombouw hangt af van je persoonlijke voorkeuren en behoeften. Hier zijn enkele overwegingen:

Gewone kliko:

 • Eenvoudig en gemakkelijk: Een gewone kliko is direct beschikbaar en vereist geen extra bouwwerkzaamheden. Je kunt de kliko eenvoudig buiten plaatsen zonder extra inspanning.
 • Lagere kosten: Gewone kliko’s zijn meestal goedkoper dan het bouwen of kopen van een houten ombouw.
 • Minder onderhoud: Gewone kliko’s hebben over het algemeen geen onderhoud nodig, behalve regelmatige reiniging.

Houten kliko ombouw:

 • Verbeterde esthetiek: Een houten kliko ombouw kan een aantrekkelijkere uitstraling geven aan je buitenruimte. Het verbergt de kliko’s en kan naadloos passen bij je tuinontwerp.
 • Bescherming tegen weersinvloeden: Een houten ombouw biedt bescherming aan de kliko’s tegen weersomstandigheden, waardoor ze langer meegaan.
 • Geurcontrole: Een goed afgesloten houten ombouw kan helpen om onaangename geuren van het afval binnen te houden.
 • Ongediertebestrijding: Een houten ombouw kan voorkomen dat ongedierte toegang krijgt tot de kliko’s, waardoor overlast en verspreiding van afval worden verminderd.

Het komt neer op je specifieke behoeften, smaak en budget. Als je een nette en aantrekkelijke buitenruimte wilt met extra bescherming en esthetiek, kan een houten kliko ombouw een goede keuze zijn.

Als je echter de voorkeur geeft aan gemak en lagere kosten, is een gewone kliko wellicht voldoende.

Kliko ombouw 3 containers

Bouwtekening kliko ombouw nodig klik hier >>

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.