Bouwtekening legnest kippen zelf maken met handige stappenplan.

Stappenplan kippenhok maken

Het is mogelijk om een legnest voor kippen te maken. Dit kan een handige oplossing zijn als u geen standaard legnesten in de juiste maat kunt vinden of als u gewoon zelf een nest wilt bouwen.

Om een legnest te maken, heeft u het volgende nodig:

 • Een stuk stevig hout, zoals triplex of multiplex, in de juiste maat om het nest te bouwen. Houd er rekening mee dat het nest groot genoeg moet zijn om comfortabel te zijn voor uw kippen, maar niet zo groot dat het te koud wordt.
 • Een stuk vilt of katoen om het nest mee te bekleden. Dit zorgt ervoor dat de eieren niet tegen het hout aanliggen en beschadigd raken.
 • Schroeven of spijkers om het hout mee te bevestigen.

Om het legnest te maken, volgt u de volgende stappen:

 1. Snijd het hout op maat en bevestig het met schroeven of spijkers om een rechthoekig frame te maken.
 2. Bevestig het vilt of katoen aan het frame met behulp van nietjes of lijm. Zorg ervoor dat het vilt of katoen strak zit zodat het nest stevig is en de eieren niet kunnen rollen.
 3. Plaats het nest in de kippenren en zorg ervoor dat het op een veilige plek staat waar de kippen er gemakkelijk bij kunnen.

Met deze stappen kunt u een eenvoudig legnest voor kippen maken. Houd er wel rekening mee dat het belangrijk is om het nest regelmatig te inspecteren en te reinigen om te zorgen dat het comfortabel en hygiënisch blijft voor de kippen.

Zelf kippenhok maken met een bouwtekening - bouwtekening legnest kippen zelf maken

 

Bouwtekening legnest kippen zelf maken met goede materialen

Om een legnest voor kippen te maken, heb je het volgende nodig:

 • Houten planken
 • Schuimplaat of ander isolerend materiaal
 • Stro of ander zacht materiaal
 • Zagen, schroeven en boormachine

Stap 1: Bepaal de grootte van het legnest. Houd rekening met de grootte van de kippen en de ruimte die je hebt om het legnest te plaatsen.

Stap 2: Zaag de houten planken op maat en bevestig ze met schroeven aan elkaar om een kader te maken.

Stap 3: Leg de schuimplaat of ander isolerend materiaal op de bodem van het kader en bevestig het met schroeven aan het hout. Dit zorgt ervoor dat het legnest warm en comfortabel is voor de kippen.

Stap 4: Vul het legnest met stro of ander zacht materiaal om de kippen een comfortabele plek te bieden om te leggen.

Stap 5: Plaats het legnest in de kippenren of in een andere geschikte ruimte. Zorg ervoor dat het legnest op een droge en veilige plek staat, zodat de kippen er makkelijk bij kunnen en geen last hebben van tocht of regen.

Stap 6: Controleer regelmatig het legnest en vervang het stro of ander zacht materiaal wanneer nodig om ervoor te zorgen dat het legnest schoon en comfortabel blijft voor de kippen.

Stappenplan kippenhok maken

Je eigen legnest maken op de juiste maat

Het bouwen van een legnest voor kippen is een goede manier om ervoor te zorgen dat je kippen een comfortabele en veilige plek hebben om hun eieren te leggen.

Er zijn verschillende manieren om een legnest voor kippen te bouwen, afhankelijk van de beschikbare ruimte en hoeveel kippen er zijn.

Een eenvoudige manier om een legnest te bouwen is door een doos of krat te gebruiken die groot genoeg is om één of twee kippen te herbergen.

Voeg stro of hooi toe aan de binnenkant van de doos om een comfortabele plek te creëren voor de kippen om te liggen.

Plaats het legnest op een droge, veilige plek in de kippenren, bijvoorbeeld op een plank die aan de muur bevestigd is.

Als je meer ruimte hebt, kun je een groter legnest bouwen door een kooi of hok te gebruiken.

Dit kan gemaakt worden van houten planken en gaas, en kan groot genoeg zijn om meerdere kippen te herbergen.

Voeg stro of hooi toe aan de binnenkant van de kooi en plaats het legnest op een droge, veilige plek in de kippenren.

bouwtekening legnest kippen zelf maken

Het is belangrijk om het legnest schoon te houden en regelmatig te verversen om ervoor te zorgen dat het comfortabel blijft voor de kippen.

Dit kan door het stro of hooi regelmatig te verwijderen en te vervangen, en door het legnest te ontsmetten met een milde reinigingsoplossing.

Als je hulp nodig hebt bij het bouwen van een legnest voor kippen, kun je altijd advies vragen aan een professionele kippenhouder of een dierenwinkel die gespecialiseerd is in kippen.

Zij kunnen je helpen met het ontwerpen en bouwen van een geschikt legnest voor jouw kippen.

Maar je kan ook hier de juiste bouwplannen downloaden.

Comfortable legnest maken

Een kippenhok legnest bouwen is een goed idee als u uw kippen een veilige en comfortabele plek wilt bieden om eieren te leggen.

Bij het bouwen van een legnest is het belangrijk om rekening te houden met een aantal dingen, zoals de grootte en de locatie van het legnest, de materialen die u gebruikt en de manier waarop u het legnest inricht.

Om te beginnen moet het legnest een geschikte grootte hebben voor uw kippen.

Het is aan te raden om een legnest te bouwen dat ongeveer 26 cm diep, 26cm breed en 54 cm hoog is.

Dit geeft de kippen genoeg ruimte om comfortabel te zitten en te liggen.

Verder is de locatie van het legnest belangrijk. Het legnest moet op een droge, veilige plek worden geplaatst, zodat de kippen niet blootgesteld worden aan regen of andere weersomstandigheden.

Het legnest moet ook voldoende licht en ventilatie hebben om de kippen te beschermen tegen oververhitting en kooldioxidevergiftiging.

bouwtekening legnest kippen zelf maken

Wanneer u de materialen kiest voor het legnest, is het belangrijk om te kiezen voor duurzame materialen die gemakkelijk te reinigen zijn.

Hout is bijvoorbeeld een goede keuze omdat het stevig is en makkelijk te reinigen. U kunt ook overwegen om het legnest te voorzien van een plastic bodemplaat of een ander materiaal dat gemakkelijk te reinigen is.

Tot slot is het belangrijk om het legnest comfortabel en aantrekkelijk te maken voor uw kippen.

Dit betekent dat u het legnest moet vullen met schoon stro of hooi, zodat de kippen comfortabel kunnen liggen en de eieren gemakkelijk kunnen leggen.

U kunt ook overwegen om een kussentje of een andere zachte vulling toe te voegen om het legnest extra comfortabel te maken.

Wil je nog meer handige tips? klik hier >>

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.