Draaibare lamellen zelf maken in 10 stappen met een complete bouwtekening

houten shutters maken - Draaibare lamellen zelf maken

Om houten draaibare lamellen te maken, volg je deze stappen:

 1. Verzamel materialen: Houten lamellen, scharnieren, een boor, schroeven, meetlint, potlood, zaag, schuurpapier en verf (optioneel).
 2. Meet en zaag de houten lamellen op de gewenste lengte. Zorg ervoor dat alle lamellen dezelfde afmetingen hebben.
 3. Schuur de randen en het oppervlak van de lamellen om ruwheid of splinters te verwijderen.
 4. Markeer de plaatsen waar de scharnieren op de lamellen worden bevestigd. Zorg ervoor dat de scharnieren gelijkmatig worden verdeeld.
 5. Boor pilotgaten op de gemarkeerde plaatsen voor de schroeven van de scharnieren.
 6. Bevestig de scharnieren aan de lamellen met behulp van de schroeven en een schroevendraaier.
 7. Test de draaibaarheid van de lamellen door ze voorzichtig te bewegen.
 8. Indien gewenst, verf of beits de lamellen in de gewenste kleur. Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat.
 9. Bevestig de lamellen aan het gewenste frame, muur of deurpost door de scharnieren op hun plaats te schroeven.
 10. Controleer op soepele draaibaarheid en pas indien nodig de scharnieren aan.

Opmerking: Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen neemt tijdens het werken met gereedschap en volg de instructies op voor het gebruik ervan.

draaibare lamellen zelf maken

Waarom draai lamellen?

Houten draaibare lamellen worden vaak gebruikt vanwege verschillende redenen:

 1. Privacy: Lamellen kunnen gemakkelijk worden aangepast om de hoeveelheid licht en privacy in een ruimte te regelen. Door de lamellen te draaien, kun je de inkijk verminderen zonder volledig afgesloten te zijn.
 2. Lichtregeling: Met draaibare lamellen kun je de hoeveelheid natuurlijk licht die een ruimte binnenkomt, nauwkeurig regelen. Door de lamellen te draaien, kun je de invalshoek van het licht aanpassen en schitteringen verminderen.
 3. Ventilatie: Het draaien van de lamellen maakt het mogelijk om de luchtstroom in een ruimte te regelen. Je kunt de lamellen openen om frisse lucht binnen te laten en ze sluiten om tocht te vermijden.
 4. Stijlvol en decoratief: Houten lamellen voegen een warme en natuurlijke uitstraling toe aan een interieur. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen voor een stijl die past bij je decor.
 5. Duurzaamheid: Houten lamellen zijn over het algemeen duurzaam en gaan lang mee. Ze zijn bestand tegen slijtage en kunnen goed omgaan met dagelijks gebruik.
 6. Geluidsisolatie: Hout heeft van nature geluidsisolerende eigenschappen, waardoor houten lamellen kunnen helpen om geluidsoverdracht te verminderen.

Al met al bieden houten draaibare lamellen een combinatie van functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid, waardoor ze een populaire keuze zijn voor raambekleding in veel huizen en commerciële ruimtes.

draaibare lamellen zelf maken

Wat zijn de voordelen om draaibare lamellen zelf maken

Houten draaibare lamellen bieden verschillende voordelen:

 1. Esthetisch aantrekkelijk: Houten lamellen voegen een warme en natuurlijke uitstraling toe aan een ruimte. Ze passen goed bij verschillende interieurstijlen en kunnen de algehele sfeer van een kamer verbeteren.
 2. Lichtregeling: Met draaibare lamellen kun je eenvoudig de hoeveelheid natuurlijk licht dat een ruimte binnenkomt regelen. Door de lamellen te draaien, kun je de invalshoek van het licht aanpassen en schitteringen verminderen, terwijl je nog steeds een bepaalde hoeveelheid licht binnenlaat.
 3. Privacy: Houten lamellen kunnen worden aangepast om de gewenste mate van privacy te bieden. Door de lamellen te draaien, kun je de inkijk verminderen zonder volledig afgesloten te zijn.
 4. Duurzaamheid: Houten lamellen zijn over het algemeen duurzaam en gaan lang mee. Hout is een stevig en robuust materiaal, en met de juiste zorg en onderhoud kunnen houten lamellen jarenlang meegaan.
 5. Geluidsisolatie: Hout heeft van nature geluidsisolerende eigenschappen, waardoor houten lamellen kunnen helpen om geluidsoverdracht te verminderen. Ze kunnen bijdragen aan een rustigere en meer serene omgeving.
 6. Veelzijdigheid: Houten lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen voor een stijl die past bij je voorkeuren en interieurontwerp.
 7. Onderhoudsgemak: Houten lamellen zijn over het algemeen gemakkelijk te onderhouden. Regelmatig afstoffen of afnemen met een vochtige doek kan voldoende zijn om ze schoon en in goede staat te houden.

Het gebruik van houten draaibare lamellen biedt dus zowel functionele als esthetische voordelen en kan een waardevolle toevoeging zijn aan een interieurontwerp.

houten shutters maken - Draaibare lamellen zelf maken

Wat zijn de nadelen om draaibare lamellen zelf maken

Hoewel houten draaibare lamellen veel voordelen hebben, zijn er ook enkele mogelijke nadelen om in gedachten te houden:

 1. Onderhoud: Houten lamellen kunnen wat extra onderhoud vereisen in vergelijking met andere raambekledingsopties. Ze moeten regelmatig worden schoongemaakt en gecontroleerd op eventuele schade of slijtage.
 2. Gevoeligheid voor vocht: Hout kan gevoelig zijn voor vocht. Als houten lamellen worden blootgesteld aan vochtige omstandigheden, zoals in badkamers of vochtige klimaten, kunnen ze kromtrekken, uitzetten of beschadigd raken.
 3. Kosten: Houten draaibare lamellen kunnen duurder zijn in vergelijking met andere raambekledingsopties, zoals kunststof lamellen of gordijnen. De kosten kunnen variëren afhankelijk van het type hout, de afwerking en de afmetingen.
 4. Beperkte kleuropties: Hoewel houten lamellen verkrijgbaar zijn in verschillende houtsoorten en afwerkingen, kunnen de kleuropties beperkter zijn in vergelijking met andere materialen. Als je op zoek bent naar felle of ongebruikelijke kleuren, zijn houten lamellen mogelijk niet de beste keuze.
 5. Gewicht: Houten lamellen kunnen zwaarder zijn dan andere raambekledingsopties, vooral bij bredere ramen. Dit kan invloed hebben op de installatie en het gebruiksgemak, en mogelijk ook op de duurzaamheid van de scharnieren en bevestigingsmiddelen.
 6. Minder flexibiliteit in lichtregeling: Hoewel houten lamellen lichtregeling bieden, kunnen ze minder flexibel zijn in vergelijking met bijvoorbeeld jaloezieën met verstelbare lamellen. Het kan zijn dat je minder precies de hoeveelheid licht kunt regelen die je wilt, aangezien houten lamellen meestal in grotere stappen draaien.

Het is belangrijk om deze nadelen in overweging te nemen en af te wegen tegen de voordelen voordat je besluit om houten draaibare lamellen te gebruiken.

houten shutters maken

Draaibare lamellen zelf maken voor binnen

Houten draaibare lamellen kunnen binnen in verschillende ruimtes worden gebruikt, zoals woonkamers, slaapkamers, kantoren en keukens. Ze bieden een functionele en esthetische raambekledingsoptie met verschillende voordelen. Hier zijn enkele toepassingen en voordelen van houten draaibare lamellen binnen:

 1. Lichtregeling: Houten lamellen stellen je in staat om de hoeveelheid natuurlijk licht dat een kamer binnenkomt nauwkeurig te regelen. Door de lamellen te draaien, kun je de invalshoek van het licht aanpassen en schitteringen verminderen, terwijl je toch een aangename hoeveelheid licht behoudt.
 2. Privacy: Met draaibare lamellen kun je gemakkelijk de mate van privacy in een ruimte aanpassen. Door de lamellen te draaien, kun je de inkijk van buiten verminderen zonder de kamer volledig af te sluiten.
 3. Stijlvolle uitstraling: Houten lamellen voegen een warme en natuurlijke uitstraling toe aan het interieur. Ze kunnen een vleugje elegantie en textuur toevoegen aan de ruimte, waardoor ze een aantrekkelijke decoratieve optie zijn.
 4. Duurzaamheid: Houten lamellen zijn over het algemeen duurzaam en kunnen lang meegaan. Met de juiste zorg en onderhoud behouden ze hun kwaliteit en uitstraling, waardoor ze een duurzame keuze zijn voor raambekleding.
 5. Geluidsisolatie: Hout heeft van nature geluidsisolerende eigenschappen, waardoor houten lamellen kunnen helpen bij het verminderen van geluidsoverdracht van binnen en buiten de kamer. Ze kunnen een rustigere en meer serene omgeving creëren.
 6. Veelzijdigheid: Houten lamellen zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten, kleuren en afwerkingen, waardoor je kunt kiezen voor een stijl die past bij je persoonlijke smaak en het interieurontwerp van de ruimte.

Over het algemeen bieden houten draaibare lamellen een combinatie van functionaliteit, esthetiek en duurzaamheid, waardoor ze een populaire keuze zijn voor binnenruimtes.

draaibare lamellen zelf maken

Hoe houd je draaibare lamellen schoon?

Om houten draaibare lamellen schoon te houden, volg je deze stappen:

 1. Regelmatig afstoffen: Stof de lamellen regelmatig af met een plumeau, zachte doek of stofzuiger met een zachte borstel. Dit verwijdert stof en vuil en helpt om de lamellen schoon te houden.
 2. Reinigen met een vochtige doek: Voor grondigere reiniging kun je een vochtige doek gebruiken om de lamellen af te nemen. Gebruik warm water en een mild reinigingsmiddel, zoals afwasmiddel, om vlekken of vuil te verwijderen. Zorg ervoor dat de doek niet te nat is om te voorkomen dat het hout beschadigd raakt.
 3. Voorzichtig vlekken verwijderen: Als er hardnekkige vlekken op de lamellen zitten, kun je een mild schoonmaakmiddel of speciale houtreiniger gebruiken. Breng het schoonmaakmiddel aan op een zachte doek en dep voorzichtig op de vlekken. Veeg daarna schoon met een vochtige doek en droog het oppervlak goed af.
 4. Voorkom overmatig vocht: Vermijd het gebruik van te veel water of een drenkende doek bij het reinigen, omdat overmatig vocht het hout kan beschadigen. Zorg ervoor dat de lamellen volledig droog zijn na het reinigen.
 5. Bescherm tegen vocht en direct zonlicht: Houten lamellen kunnen gevoelig zijn voor vocht en langdurige blootstelling aan direct zonlicht. Plaats de lamellen niet in vochtige omgevingen, zoals badkamers, en zorg ervoor dat ze niet worden blootgesteld aan direct zonlicht om verkleuring en kromtrekken te voorkomen.
 6. Regelmatig onderhoud: Naast het schoonmaken is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Controleer de scharnieren en bevestigingen om ervoor te zorgen dat ze goed functioneren en strak vastzitten. Als er beschadigde of losse lamellen zijn, repareer of vervang deze dan indien nodig.

Door regelmatig schoon te maken en goed voor je houten draaibare lamellen te zorgen, kun je hun levensduur verlengen en ze er mooi uit laten zien.

draaibare lamellen zelf maken

Doe-het-zelf houten draaibare lamellen kan een uitdagend project zijn

Het maken van doe-het-zelf houten draaibare lamellen kan een uitdagend project zijn, maar het is mogelijk met de juiste materialen en gereedschappen. Hier is een algemene gids om je op weg te helpen:

Benodigdheden:

 • Houten lamellen
 • Scharnieren
 • Boor
 • Schroeven
 • Meetlint
 • Potlood
 • Zaag
 • Schuurpapier
 • Verf (optioneel)
 • Schroevendraaier

Stappen:

 1. Meet en zaag de houten lamellen op de gewenste lengte. Zorg ervoor dat alle lamellen dezelfde afmetingen hebben.
 2. Schuur de randen en het oppervlak van de lamellen om ruwheid of splinters te verwijderen.
 3. Markeer de plaatsen waar de scharnieren op de lamellen worden bevestigd. Zorg ervoor dat de scharnieren gelijkmatig worden verdeeld.
 4. Boor pilotgaten op de gemarkeerde plaatsen voor de schroeven van de scharnieren.
 5. Bevestig de scharnieren aan de lamellen met behulp van de schroeven en een schroevendraaier.
 6. Test de draaibaarheid van de lamellen door ze voorzichtig te bewegen.
 7. Als je wilt, kun je de lamellen verven of beitsen in de gewenste kleur. Laat de verf goed drogen voordat je verder gaat.
 8. Bevestig de lamellen aan het gewenste frame, muur of deurpost door de scharnieren op hun plaats te schroeven.
 9. Controleer of de lamellen soepel draaien en pas indien nodig de scharnieren aan.

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen tijdens het werken met gereedschap en de instructies zorgvuldig te volgen.

Houd er rekening mee dat dit een vereenvoudigde gids is en dat specifieke stappen en benodigdheden kunnen variëren, afhankelijk van het ontwerp en de afmetingen van de lamellen die je wilt maken.

Zorg ervoor dat je jezelf vertrouwd maakt met de basisvaardigheden en technieken voordat je aan dit project begint.

draaibare lamellen zelf maken, klik hier >>

draaibare lamellen zelf maken

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.