Egelhuis bouwtekening met zaaglijst nodig?

egelhuisje maken

Hier is een eenvoudige bouwtekening voor een houten egelhuis:

Benodigdheden:
– Houten planken (dikte: 1,5 cm)
– Houten palen (dikte: 3 cm)
– Spijkers
– Hamer
– Zaag
– Schroeven
– Boor
– Schuurpapier
– Meetlint

Stappen:

1. Begin met het zagen van de planken om de zijwanden, bodem en het dak van het egelhuis te maken. Hier is een lijst met de afmetingen:
– Zijwanden (2x): 30 cm x 40 cm
– Bodem: 30 cm x 30 cm
– Dak: 40 cm x 40 cm

2. Schuur de randen van de gezaagde planken om splinters te verwijderen.

3. Neem een van de zijwanden en plaats deze verticaal op een vlakke ondergrond. Plaats de bodemplank onderaan en spijker deze vast aan de zijwand.

4. Bevestig de tweede zijwand aan de andere kant van de bodemplank met behulp van spijkers.

5. Bevestig het dak bovenop de zijwanden. Zorg ervoor dat het dak iets uitsteekt aan de voor- en achterkant om bescherming te bieden tegen regen. Bevestig het dak stevig met spijkers.

6. Neem de houten palen en zaag ze op de gewenste hoogte, afhankelijk van hoe hoog je het egelhuis wilt hebben. Een hoogte van ongeveer 20 cm is meestal voldoende.

7. Boor gaten in de bodemplank van het egelhuis en in de gezaagde houten palen. Plaats de palen in de gaten en schroef ze stevig vast.

8. Controleer of alle onderdelen stevig zijn bevestigd en schuur eventuele ruwe oppervlakken glad.

9. Plaats het egelhuis op een geschikte plek in je tuin, bij voorkeur in de buurt van struiken of heggen waar egels zich kunnen verstoppen.

Dat is het! Je hebt nu een eenvoudig houten egelhuis gebouwd. Vergeet niet om regelmatig voedsel en water in de buurt van het egelhuis te plaatsen om egels aan te trekken en ze een veilige schuilplaats te bieden.

Egelhuisje maken met een simpele stappenplan en zaaglijst.

Waar zet je een egelhuis neer

Een egelhuis kun je het beste op een rustige en beschutte plek in je tuin neerzetten. Hier zijn een paar tips voor het plaatsen van een egelhuis:

1. Beschutting: Kies een locatie waar het egelhuis beschermd is tegen harde wind en extreme weersomstandigheden. Plaats het bijvoorbeeld naast een muur, schutting, struiken of onder lage takken van een boom. Dit biedt extra beschutting voor de egels.

2. Rustige omgeving: Egels zijn nachtdieren en slapen overdag. Kies daarom een rustige plek waar ze niet gestoord worden door veel menselijke activiteit of huisdieren.

3. Toegang tot voedsel en water: Plaats het egelhuis in de buurt van voedselbronnen voor egels, zoals struiken met bessen, insectenrijke gebieden en waterbronnen, zoals een vijver. Dit zorgt ervoor dat de egels gemakkelijk toegang hebben tot voedsel en water terwijl ze in de buurt van hun huis blijven.

4. Oriëntatie: Zorg ervoor dat de ingang van het egelhuis niet wordt blootgesteld aan direct zonlicht of regen. Plaats de ingang van het egelhuis bijvoorbeeld in de richting van een muur of hek, zodat deze beschermd blijft tegen neerslag.

5. Hoogte: Plaats het egelhuis op een verhoogde positie, zoals op bakstenen of houten blokken, om het te beschermen tegen grondvocht. Dit helpt ook om eventuele roofdieren weg te houden.

6. Veiligheid: Zorg ervoor dat de omgeving rondom het egelhuis vrij is van scherpe voorwerpen, zoals gereedschap of puin, om verwondingen aan de egels te voorkomen.

Onthoud dat egels territoriale dieren zijn, dus als er al een egel in je tuin woont, kan het even duren voordat een nieuwe egel zijn intrek neemt in het egelhuis.

Wees geduldig en zorg ervoor dat het egelhuis comfortabel en aantrekkelijk is door het te voorzien van droog bladstrooisel en wat gedroogd gras als nestmateriaal.

egelhuis bouwtekening

Welk houtsoort gebruik je voor een egelhuis

Voor het bouwen van een egelhuis kun je het beste gebruikmaken van duurzaam en onbehandeld hout. Er zijn verschillende houtsoorten die hiervoor geschikt zijn. Enkele aanbevolen houtsoorten zijn:

1. Vurenhout: Vurenhout is een veelgebruikte houtsoort vanwege zijn betaalbaarheid en beschikbaarheid. Het is relatief zacht en gemakkelijk te bewerken, wat het geschikt maakt voor het bouwen van een egelhuis.

2. Berkenhout: Berkenhout is een sterke en duurzame houtsoort die goed bestand is tegen weersinvloeden. Het heeft een mooie uitstraling en kan lang meegaan.

3. Grenenhout: Grenenhout is vergelijkbaar met vurenhout en heeft vergelijkbare eigenschappen. Het is een populaire keuze vanwege zijn betaalbaarheid en gemakkelijke verkrijgbaarheid.

4. Eikenhout: Eikenhout is een zeer duurzame houtsoort die bestand is tegen rot en weersinvloeden. Het is echter vaak duurder en moeilijker te bewerken dan andere houtsoorten.

Bij het kiezen van een houtsoort is het belangrijk om te controleren of het hout onbehandeld is. Vermijd behandeld hout, omdat chemicaliën in het hout schadelijk kunnen zijn voor egels.

Het is ook een goed idee om het hout te behandelen met een milieuvriendelijke en niet-giftige afwerking om het te beschermen tegen vocht en weersinvloeden. Gebruik bijvoorbeeld een waterdichte beits of verf op waterbasis die veilig is voor dieren.

Onthoud altijd dat het welzijn van de egels voorop staat, dus zorg ervoor dat het gekozen hout veilig en geschikt is voor het bouwen van een egelhuis.

egelhuisje maken

Egelhuis bouwtekening ook voor jonge egeletjes

Als je specifiek een egelhuis wilt bouwen voor jonge egeltjes, kun je enkele aanpassingen maken om ervoor te zorgen dat het geschikt is voor hun behoeften. Hier zijn een paar aanbevelingen:

1. Afmetingen: Maak het egelhuis iets kleiner dan een standaard egelhuis, omdat jonge egeltjes minder ruimte nodig hebben. Je kunt de afmetingen van de zijwanden, bodem en dak verminderen naar bijvoorbeeld 25 cm x 35 cm voor de zijwanden, 25 cm x 25 cm voor de bodem en 35 cm x 35 cm voor het dak.

2. Ingang: Verlaag de hoogte van de ingang van het egelhuis, zodat de jonge egeltjes er gemakkelijk in en uit kunnen kruipen. Een hoogte van ongeveer 10 cm is meestal voldoende.

3. Nestmateriaal: Voeg zacht nestmateriaal toe aan het egelhuis, zoals gedroogd gras, bladeren of stro. Dit biedt extra comfort en warmte voor de jonge egeltjes.

4. Locatie: Plaats het egelhuis op een veilige en beschutte locatie, weg van drukte en potentiële roofdieren. Zorg ervoor dat er voldoende voedselbronnen in de buurt zijn, zoals een struik met bessen, om de moeder-egel aan te trekken.

5. Ventilatie: Zorg voor voldoende ventilatiegaten in het egelhuis om de luchtcirculatie te bevorderen en te voorkomen dat het te vochtig wordt.

6. Veiligheid: Controleer het egelhuis regelmatig op mogelijke gevaren, zoals scherpe randen of openingen waar de jonge egeltjes vast kunnen komen te zitten. Zorg ervoor dat het egelhuis stevig en stabiel is.

Het is belangrijk om te vermelden dat jonge egeltjes meestal in de buurt van hun moeder verblijven en dat het bouwen van een specifiek egelhuis voor hen niet noodzakelijk is.

Het aanbieden van een algemeen egelhuis met geschikte afmetingen en nestmateriaal zal echter nog steeds een veilige schuilplaats bieden als ze ervoor kiezen om het te gebruiken.

egelhuis bouwtekening

Ingang houten egelhuisje

De ingang van een houten egelhuisje moet groot genoeg zijn zodat een egel er gemakkelijk doorheen kan kruipen, maar tegelijkertijd ook klein genoeg om de toegang voor andere dieren te beperken.

Een geschikte afmeting voor de ingang is ongeveer 10 cm x 10 cm. Dit formaat zorgt ervoor dat egels gemakkelijk naar binnen kunnen gaan, terwijl het de toegang voor grotere dieren beperkt.

Om de ingang te maken, kun je een zaag gebruiken om een vierkant of rechthoekig gat uit een van de zijwanden van het egelhuis te zagen. Plaats het gat ongeveer in het midden van de zijwand, op een hoogte die geschikt is voor egels om er gemakkelijk in en uit te kunnen kruipen. Schuur de randen van het gat glad om ervoor te zorgen dat ze niet ruw of scherp zijn.

Zorg ervoor dat de ingang niet direct naar beneden gericht is, om te voorkomen dat regenwater direct het egelhuis binnenkomt. Een lichte helling naar de binnenkant van het egelhuis kan helpen om regenwater buiten te houden.

Als je een egelhuis specifiek voor jonge egeltjes bouwt, kun je de ingang iets lager plaatsen, zoals eerder vermeld, op een hoogte van ongeveer 10 cm. Dit maakt het gemakkelijker voor jonge egeltjes om binnen te komen en te vertrekken.

Het is ook een goed idee om de ingang van het egelhuis te beschermen met enige vorm van overhang, zoals het verlengen van het dak, om te voorkomen dat regen direct de ingang bereikt.

Door ervoor te zorgen dat de ingang van het houten egelhuisje geschikt is voor egels, bied je hen een gemakkelijke toegang tot een veilige schuilplaats.

egelhuis bouwtekening

Hoelang ben je bezig met het maken van een egelhuisje

De tijd die nodig is om een egelhuis te bouwen, hangt af van verschillende factoren, waaronder je ervaring met timmerwerk, de complexiteit van het ontwerp en de beschikbaarheid van de benodigde materialen.

Over het algemeen kan het bouwen van een eenvoudig houten egelhuis binnen een paar uur worden voltooid, maar dit kan variëren.

Als je handig bent en ervaring hebt met timmerwerk, kan het proces sneller gaan.

Als je echter minder ervaring hebt of als je langzamer werkt, kan het iets langer duren.

Het is belangrijk om de tijd te nemen en nauwkeurig te werken om ervoor te zorgen dat het egelhuis stevig en veilig is voor de egels.

Het is ook goed om te bedenken dat het bouwen van een egelhuis een leuk en bevredigend project kan zijn.

Je kunt er je eigen draai aan geven en het ontwerp aanpassen aan je voorkeuren.

Zorg ervoor dat je alle benodigde materialen en gereedschappen bij de hand hebt voordat je begint, en volg de stappen zorgvuldig om een stevig en geschikt egelhuis te bouwen.

egelhuis bouwtekening

Houten egelhuis vandaag nog bouwen met een bouwplan?

Als je vandaag een houten egelhuis wilt bouwen, zijn hier enkele snelle en eenvoudige stappen die je kunt volgen:

1. Verzamel de benodigde materialen: Houten planken (dikte: 1,5 cm), houten palen (dikte: 3 cm), spijkers, hamer, zaag, schroeven, boor, schuurpapier, meetlint.

2. Bepaal de afmetingen van het egelhuis. Je kunt bijvoorbeeld een rechthoekige vorm gebruiken met zijwanden van 30 cm x 40 cm, een bodemplank van 30 cm x 30 cm en een dak van 40 cm x 40 cm.

3. Zaag de planken volgens de gewenste afmetingen.

4. Schuur de randen van de gezaagde planken om splinters te verwijderen.

5. Neem een van de zijwanden en plaats deze verticaal op een vlakke ondergrond. Plaats de bodemplank onderaan en bevestig deze aan de zijwand met spijkers.

6. Bevestig de tweede zijwand aan de andere kant van de bodemplank met behulp van spijkers.

7. Bevestig het dak bovenop de zijwanden, waarbij je ervoor zorgt dat het dak iets uitsteekt aan de voor- en achterkant om bescherming tegen regen te bieden. Bevestig het dak stevig met spijkers.

8. Zaag de houten palen op de gewenste hoogte, bijvoorbeeld ongeveer 20 cm.

9. Boor gaten in de bodemplank van het egelhuis en in de gezaagde houten palen. Plaats de palen in de gaten en bevestig ze stevig met schroeven.

10. Controleer of alle onderdelen stevig zijn bevestigd en schuur eventuele ruwe oppervlakken glad.

11. Plaats het egelhuis op een geschikte plek in je tuin, bij voorkeur in de buurt van struiken of heggen waar egels zich kunnen verstoppen.

Vergeet niet om regelmatig voedsel en water in de buurt van het egelhuis te plaatsen om egels aan te trekken en ze een veilige schuilplaats te bieden.

Let op: Dit is een eenvoudige en basisbouwtekening voor een houten egelhuis. Voor een duurzamer en uitgebreider ontwerp kun je meer tijd en materialen investeren.

egelhuis bouwtekening nodig? klik hier >>

 

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.