Goedkope tuinkas zelf maken van hout met een uitgebreide bouwtekening.

Kweekkas maken met bouwtekening

Als je een goedkope tuinkas van hout wilt maken, kun je overwegen om een eenvoudig en kosteneffectief ontwerp te gebruiken. Hier is een idee voor een houten tuinkas met een laag budget:

Benodigde materialen:

 • Houten pallets
 • Houten latten of balken
 • Transparant plastic zeil of polycarbonaatplaten
 • Schroeven of spijkers
 • Zaag
 • Boor of schroevendraaier
 • Meetlint of liniaal
 • Scharnieren (optioneel)
 • Sluitingen of handgrepen (optioneel)
bouwtekening moestuinbak op poten

Stappen:

 1. Verzamel houten pallets die geschikt zijn voor het formaat van je tuinkas. Deze pallets kunnen worden gebruikt als de basisstructuur van de kas.
 2. Haal de pallets uit elkaar en gebruik de planken om de wanden en het dak van de kas te vormen. Bevestig de planken aan elkaar met schroeven of spijkers om een stevig frame te creëren.
 3. Zaag de houten latten of balken op maat en gebruik ze als versteviging voor het frame. Bevestig de latten of balken aan de hoeken en langs de lengte van het frame om extra stabiliteit te bieden.
 4. Bedek de wanden en het dak van de kas met transparant plastic zeil of polycarbonaatplaten. Bevestig het zeil of de platen stevig aan het houten frame met schroeven of binddraad. Zorg ervoor dat er geen openingen zijn waar warmte of vocht kan ontsnappen.
 5. Optioneel: Als je een deur wilt toevoegen, zaag dan een opening in het frame en bevestig scharnieren en een sluiting of handgreep.
 6. Plaats de tuinkas op een zonnige plek in je tuin en zorg ervoor dat deze stevig en stabiel staat.
 7. Vul de tuinkas met planten en zorg voor de juiste verzorging, zoals water geven en beluchten.

Dit eenvoudige ontwerp van een houten tuinkas kan je helpen om op een goedkope manier je eigen planten te kweken.

Het gebruik van gerecyclede houten pallets kan de kosten verder verlagen.

Zorg ervoor dat je de kas plaatst op een locatie waar deze voldoende zonlicht krijgt en bescherming biedt tegen harde wind.

Hoe bouw je een tuinkas van hout

Het bouwen van een tuinkas van hout biedt een duurzame en esthetische oplossing om je planten te beschermen en een gecontroleerde groeiomgeving te creëren. Hier is een algemene handleiding om je te helpen:

Benodigde materialen:

 • Houten balken of planken (bijvoorbeeld vurenhout of cederhout)
 • Transparante polycarbonaatplaten of glas
 • Schroeven of spijkers
 • Zaag
 • Boor of schroevendraaier
 • Meetlint of liniaal
 • Scharnieren (voor deuren en ramen)
 • Sluitingen (voor deuren en ramen)
 • Ventilatieopeningen (optioneel)
 • Isolatiemateriaal (optioneel)

Stappen:

 1. Bepaal de gewenste afmetingen van je tuinkas en zaag de houten balken of planken op maat. Houd rekening met de beschikbare ruimte en de planten die je wilt kweken.
 2. Bouw het frame van de tuinkas door de houten balken of planken aan elkaar te bevestigen. Versterk de hoeken en zorg ervoor dat het frame stevig is.
 3. Zaag openingen voor deuren en ramen in het frame en bevestig scharnieren en sluitingen om ze functioneel te maken. Dit maakt het mogelijk om de kas gemakkelijk te betreden en te ventileren.
 4. Bedek de wanden en het dak van de kas met transparante polycarbonaatplaten of glas. Bevestig ze stevig aan het houten frame met behulp van geschikte bevestigingsmiddelen.
 5. Overweeg het toevoegen van ventilatieopeningen, zoals ramen of luchtsleuven, om de luchtstroom in de kas te reguleren en oververhitting te voorkomen.
 6. Optioneel: Als je van plan bent om het hele jaar door in de kas te kweken, kun je overwegen om isolatiemateriaal toe te voegen aan de wanden, het dak en de vloer om de temperatuur te stabiliseren.
 7. Controleer of alle schroeven stevig zijn vastgedraaid en of het frame stevig en stabiel is.
 8. Plaats de tuinkas op een zonnige locatie in je tuin en zorg ervoor dat deze goed verankerd is om bescherming te bieden tegen harde wind.

Nu is je houten tuinkas klaar voor gebruik. Je kunt de kas inrichten met de gewenste planten, rekening houdend met hun behoeften aan water, belichting en ventilatie.

Vergeet niet om regelmatig te controleren op plagen en ziekten en de kas goed te onderhouden.

Goedkope tuinkas zelf maken en plaatsen

Bij het plaatsen van een houten tuinkas zijn er een aantal belangrijke overwegingen waar je rekening mee moet houden. Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

 1. Locatiekeuze: Kies een geschikte locatie in je tuin voor de tuinkas. Overweeg factoren zoals zonlicht, beschutting tegen harde wind en gemakkelijke toegang tot water en elektriciteit. Idealiter zou de kas op een plek moeten staan waar deze ten minste 6 uur direct zonlicht per dag ontvangt.
 2. Grondvoorbereiding: Bereid de grond voor op de plaats waar je de kas wilt plaatsen. Verwijder gras, onkruid en eventuele obstakels. Nivelleer indien nodig de grond.
 3. Fundering: Zorg voor een stevige en stabiele fundering voor de houten tuinkas. Dit kan bestaan uit betonnen voetstukken, betonnen platen, houten palen of andere geschikte materialen. De fundering moet het gewicht van de kas kunnen dragen en stabiliteit bieden, vooral bij harde wind.
 4. Montage van de kas: Volg de instructies van de fabrikant of de bouwtekening om de houten tuinkas op te bouwen. Monteer het frame en bevestig de wanden en het dak op de juiste wijze. Zorg ervoor dat alle verbindingen stevig zijn vastgezet en controleer regelmatig of alles goed is gemonteerd.
 5. Ventilatie en toegang: Zorg ervoor dat je tuinkas voorzien is van voldoende ventilatiemogelijkheden, zoals ramen, deuren of ventilatieopeningen. Deze zullen helpen bij het reguleren van de temperatuur en vochtigheid in de kas. Zorg er ook voor dat je gemakkelijk toegang hebt tot de kas, zodat je planten kunt verzorgen en onderhouden.
 6. Verankering: Om de tuinkas stevig op zijn plaats te houden, is het belangrijk om deze goed te verankeren. Dit kan gebeuren door het gebruik van metalen pinnen, houten palen of andere geschikte verankeringssystemen. Veranker de kas stevig in de grond om te voorkomen dat deze omver wordt geblazen bij harde wind.
 7. Inrichting van de kas: Nadat de tuinkas is geplaatst, kun je de binnenkant inrichten met kweektafels, planken, irrigatiesystemen en andere benodigdheden die je nodig hebt voor het kweken van planten.

Zorg ervoor dat je de lokale bouwvoorschriften en vergunningseisen controleert voordat je een houten tuinkas plaatst, omdat deze kunnen variëren afhankelijk van je locatie. Het is ook raadzaam om de instructies van de fabrikant te volgen of professioneel advies in te winnen als je onzeker bent over het proces van het plaatsen van de kas.

voor meer info klik hier>>

Kweekkas maken met bouwtekening goedkope tuinkas zelf maken

 

 

 

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.