Kweekbak op poten met deksel maken met een uitgebreide bouwtekening 

Een kweekbak op poten is heel makkelijk zelf te maken. Ze zijn eigenlijk een onmisbaar accessoire voor in de tuin. Ze mogen ook niet ontbreken op een balkon of terras. Heb je de beschikking over een tuinkas? Ook dan kun je zelf een hoge kweekbak maken van hout.

Deze moestuintafels zijn heel makkelijk voor het verpotten van kamer- en tuinplanten. Je gebruikt ze ook voor het stekken van planten of het verzorgen en snoeien daarvan. Een houten kweekbak is natuurlijk ook geschikt voor het zaaien en kweken van lekkere kruiden.

kweekbak maken met een bouwplan

Waarom een kweekbak op poten met deksel maken

Het maken van een kweekbak op poten met deksel is een geweldige manier om je eigen groenten, kruiden of bloemen te kweken. Hier zijn de stappen om er een te maken:

Materialen die je nodig hebt:
– Houten planken of multiplex voor de zijwanden en bodem
– Houten palen of poten
– Scharnieren
– Plexiglas of doorzichtig plastic voor het deksel
– Schroeven
– Boor
– Zaag
– Schroevendraaier

Stappen:

1. Meet en zaag de planken op de gewenste afmetingen voor de zijwanden en bodem van de kweekbak. Je kunt de afmetingen aanpassen aan jouw voorkeur en beschikbare ruimte. Houd rekening met de gewenste hoogte van de poten.

2. Monteer de zijwanden aan de bodemplank door ze met schroeven aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat de hoeken haaks zijn voor een stevige constructie.

3. Bevestig de poten aan de onderkant van de kweekbak. Dit kan worden gedaan door de poten op de hoeken van de bodemplank te plaatsen en ze stevig vast te schroeven.

4. Zaag een stuk hout op maat voor het deksel van de kweekbak. Zorg ervoor dat het deksel iets groter is dan de bovenkant van de kweekbak, zodat het er goed op past.

5. Bevestig scharnieren aan een zijde van het deksel en aan de bovenrand van de kweekbak. Dit maakt het mogelijk om het deksel te openen en te sluiten.

6. Bevestig het plexiglas of doorzichtig plastic aan de bovenkant van het deksel. Dit kan worden gedaan met schroeven of door het materiaal vast te nieten aan het houten frame.

7. Plaats de kweekbak op een geschikte locatie, bij voorkeur op een zonnige plek waar je planten voldoende licht krijgen.

Nu heb je een kweekbak op poten met deksel gemaakt! Je kunt de kweekbak vullen met potgrond en beginnen met het kweken van je favoriete planten. Vergeet niet om de kweekbak regelmatig water te geven en het deksel te openen om luchtcirculatie mogelijk te maken.

kruidenbak bouwplan

Waarom een houten kweekbak op poten met deksel maken

Er zijn verschillende redenen waarom je zou kunnen kiezen voor een houten kweekbak op poten:

1. Duurzaamheid: Hout is een natuurlijk materiaal dat over het algemeen duurzaam en langdurig is. Het kan goed bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden, vooral als je het behandelt met een geschikt houtbeschermingsmiddel. Een houten kweekbak kan vele seizoenen meegaan, waardoor het een kosteneffectieve keuze is op de lange termijn.

2. Isolatie: Hout heeft van nature goede isolerende eigenschappen. Dit kan helpen om een stabiele temperatuur in de kweekbak te behouden, waardoor planten beter beschermd zijn tegen extreme hitte of kou. Het kan ook helpen om vocht vast te houden en een gezonde groeiomgeving voor planten te creëren.

3. Veiligheid voor planten: Hout is een niet-giftig materiaal dat veilig is voor planten. Het kan een natuurlijke en gezonde omgeving bieden voor het kweken van groenten, kruiden en bloemen. Bovendien kunnen sommige chemische stoffen in andere materialen mogelijk in de bodem lekken en de planten aantasten, terwijl hout dit risico minimaliseert.

4. Esthetiek: Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling die goed past in de meeste tuinontwerpen. Het kan een visueel aantrekkelijke toevoeging zijn aan jouw buitenruimte en een gevoel van gezelligheid en natuurlijke schoonheid creëren.

5. Verhoogde werkhoogte: Door de kweekbak op poten te plaatsen, kun je de werkhoogte verhogen. Dit kan het tuinieren en verzorgen van planten gemakkelijker maken, vooral als je rug- of knieproblemen hebt. Het verhoogde ontwerp zorgt ervoor dat je minder hoeft te bukken of te knielen tijdens het werken in de kweekbak, waardoor het comfortabeler is.

6. Ongediertebestrijding: Het verhogen van de kweekbak vanaf de grond kan helpen bij het voorkomen van ongedierte zoals slakken of konijnen die toegang kunnen krijgen tot de planten. Het kan ook helpen om de planten beter zichtbaar te maken en gemakkelijker te controleren op plagen of ziektes.

Kortom, een houten kweekbak op poten biedt duurzaamheid, isolatie, esthetiek en gemak bij het kweken van planten. Het is belangrijk om te kiezen voor houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik en behandelingen toe te passen om het hout te beschermen tegen vocht en insecten.

 

kweekbak maken met een bouwplan

De voordelen van een verhoogde kweekbak van hout

Hoge kweektafels voorzien je van een groot aantal voordelen. Omdat de kweekbak is voorzien van houten poten, werk je dus altijd op de hoogte. Er is namelijk niets zo vervelend als rugpijn. Veroorzaakt door verkeerd bukken of te lang op je knieën moeten zitten.

Door zelf een moestuinbak op poten te maken, hoef jij je daar geen zorgen meer om te maken. Je kunt het onderstel namelijk net zo hoog maken als jij dat wilt. Bijvoorbeeld als je wat kleiner of juist langer bent.  Dat is nog eens comfortabel planten verpotten of zaaien.

Is de aanschaf van een houten moestuintafel op hoogte duur?

Daar kunnen we kort over zijn. De winkelprijs voor een houten kweektafel op hoogte is aanzienlijk hoog. Je moet al snel rekening houden met een aanschafprijs van enkele tientallen of zelfs honderden euro’s. Zelf een kweekbak bouwen is dus een prima alternatief.

Door zelf aan de slag te gaan met het maken van een hoge kruidenbak, bespaar je ook veel geld op het materiaal. Je bepaalt namelijk zelf welke houtsoort je wilt gaan gebruiken. Dat kan steigerhout zijn, maar natuurlijk ook douglas, vuren, hardhout of zelfs pallethout.

kweekbak maken met een bouwplan

Kweektafel of moestuinbak van hout maken: kan iedereen dat?

Ja, iedereen kan zelf een houten kweektafel maken. Daarvoor heb je geen kluservaring of bouwkundig inzicht nodig. Je moet dan wel de beschikking hebben over een goede tekening. Deze legt je namelijk stap-voor-stap uit hoe je zelf een hoge kweekbak bouwt.

Een pdf kweekbak bouwtekening is ook voorzien van een zaaglijst en een materiaallijst. Zo kun je geen fouten maken in de constructie en weet je dat de kruiden- of kweektafel stevig genoeg wordt. Je wilt immers niet dat de poten van de moestuintafel instabiel worden.

Door de toegevoegde materiaallijst weet je precies wat je allemaal nodig hebt als je zelf een houten hoge bak voor het kweken van kruiden en plantjes wilt gaan maken. Want naast houten planken en balken, heb je natuurlijk ook schroeven en plastic nodig.

Tuintips! Dit kun je kweken en zaaien in een kweekbak

Zelf een mooie tafel op poten maken is leuk, maar het is natuurlijk niet de bedoeling om deze leeg te laten. Daarom voorzien we je graag van wat tuintips en inspiratie. Je kunt de kweekbak bijvoorbeeld vullen met kruiden. Bijvoorbeeld met keuken- of barbecuekruiden.

Plaats de moestuintafel dan direct onder of in de buurt van het keukenraam. Zo kun je terwijl je kookt direct verse kruiden plukken uit jouw eigen kweekbak. Zo verrijk je ieder recept. Door de hoge poten hoeft het plukken van kruiden namelijk helemaal geen probleem te zijn.

Lekkere verse kruiden die je veel gebruikt in de keuken zijn bijvoorbeeld koriander, tijm, rozemarijn en basilicum. Stel je eens voor dat je verse pesto kunt maken met zelf gekweekte basilicum uit jouw houten kweekbak op hoogte? Romantischer dan dit wordt het niet!

Kweekbak of moestuinbak in de tuin

Het bouwen van een kweekbak of moestuinbak in je tuin kan een geweldige manier zijn om je eigen groenten, kruiden of bloemen te kweken. Hier is een algemene handleiding om je op weg te helpen:

Benodigde materialen:

 • Houten planken (bijvoorbeeld vurenhout of cederhout)
 • Schroeven of spijkers
 • Boor of schroevendraaier
 • Zaag
 • Meetlint of liniaal
 • Grondzeil (optioneel)
 • Tuingrond of potgrond
 • Planten of zaden
bouwtekening moestuinbak op poten

Stappen:

 1. Kies een geschikte locatie: Zoek een zonnige plek in je tuin waar de kweekbak voldoende zonlicht krijgt, maar ook beschermd is tegen harde wind. Overweeg ook de toegankelijkheid voor bewatering en onderhoud.
 2. Bepaal de gewenste afmetingen van je kweekbak en zaag de houten planken op maat. Typische afmetingen zijn ongeveer 1 meter breed en 2 meter lang, maar je kunt de grootte aanpassen aan je eigen behoeften en beschikbare ruimte.
 3. Monteer de zijkanten van de kweekbak door de planken aan elkaar te bevestigen met schroeven of spijkers. Plaats de hoeken haaks en zorg ervoor dat de constructie stevig is.
 4. Optioneel: Leg een grondzeil in de kweekbak om te voorkomen dat onkruid doorgroeit vanuit de grond.
 5. Vul de kweekbak met tuingrond of potgrond. Zorg ervoor dat de grond los en rijk aan voedingsstoffen is, zodat je planten optimaal kunnen groeien.
 6. Plant je favoriete groenten, kruiden of bloemen in de kweekbak. Volg de aanbevelingen op de zaadverpakkingen of plantlabels met betrekking tot de plantdiepte en plantafstand.
 7. Zorg voor voldoende water en voeding voor je planten. Houd de grond vochtig maar niet doorweekt, en geef indien nodig regelmatig water. Overweeg ook het toevoegen van organische meststoffen om de groei van je planten te bevorderen.
 8. Onderhoud je kweekbak regelmatig door onkruid te verwijderen, dode bladeren of plantenresten op te ruimen en eventuele plagen te bestrijden.

Met een kweekbak of moestuinbak in je tuin kun je genieten van het plezier en de voldoening van het kweken van je eigen verse producten. Vergeet niet om de specifieke behoeften van je planten te begrijpen en te zorgen voor de juiste verzorging en aandacht gedurende het seizoen.

hoe maak je een kweekbak op poten met deksel

Kweekbak op poten met deksel maken in 8 stappen

Het bouwen van een kweekbak op poten met deksel is een geweldige manier om planten te kweken en ze te beschermen tegen externe omstandigheden. Hier is een algemene handleiding om je op weg te helpen:

Benodigde materialen:

 • Houten planken (bijvoorbeeld vurenhout)
 • Schroeven of spijkers
 • Scharnieren
 • Plexiglas of polycarbonaatplaat
 • Poten (bijvoorbeeld houten palen of stalen buizen)
 • Schroeven of bevestigingsmiddelen voor de poten
 • Boor of schroevendraaier
 • Zaag
 • Meetlint of liniaal
kruidenbak bouwplan

Stappen:

 1. Bepaal de gewenste afmetingen van je kweekbak en zaag de houten planken op maat. Overweeg de hoogte, breedte en lengte van de kweekbak, afhankelijk van de grootte van de planten die je wilt kweken.
 2. Monteer de zijkanten van de kweekbak door de planken aan elkaar te bevestigen met schroeven of spijkers. Zorg ervoor dat de hoeken haaks zijn en de constructie stevig is.
 3. Bevestig de bodem van de kweekbak door een houten plank op de onderkant van de zijwanden te plaatsen en deze vast te schroeven. Dit zorgt voor stabiliteit en houdt het kweekmedium binnen de bak.
 4. Bevestig de poten aan de kweekbak. Dit kan gedaan worden door houten palen als poten aan de hoeken van de kweekbak te bevestigen met schroeven of door metalen buizen te gebruiken en deze aan de onderkant van de kweekbak vast te maken.
 5. Zaag een passend stuk plexiglas of polycarbonaatplaat voor het deksel van de kweekbak. Dit kan dezelfde afmetingen hebben als de bovenkant van de kweekbak of iets groter om de kweekbak volledig af te sluiten.
 6. Bevestig de scharnieren aan een zijde van het plexiglas of polycarbonaatplaat en aan de bovenrand van de kweekbak. Dit stelt je in staat om het deksel gemakkelijk te openen en te sluiten.
 7. Test het deksel om ervoor te zorgen dat het goed sluit en stevig blijft zitten wanneer het gesloten is.
 8. Controleer of alle schroeven stevig zijn vastgedraaid en of de constructie van de kweekbak stevig en stabiel is.

Nu is je kweekbak op poten met deksel klaar voor gebruik. Je kunt de kweekbak naar de gewenste locatie verplaatsen en planten kweken in een gecontroleerde omgeving.

Vergeet niet om de kweekbak te voorzien van geschikte verlichting, ventilatie en bewateringssystemen, afhankelijk van de behoeften van je planten.

Waar kan ik een kweekbak op poten met deksel bouwtekening downloaden?

Als je jouw tuin, terras of tuinkas wil uitbreiden met een hoge kweektafel, dan begin je natuurlijk met het zoeken naar een duidelijk werkplan. Je zult gemerkt hebben dat dit niet zo eenvoudig is als het klinkt. Vaak zijn plannen onduidelijk, onleesbaar of zelfs incorrect.

Natuurlijk wil je wel een stevige moestuintafel op poten van hout kunnen maken. In de afmetingen die jij wenst én op de hoogte die past bij jouw lichaamslengte. Gelukkig hoef je daarvoor niet ver te zoeken. De kweekbak op poten bouwtekening download je namelijk hier.

 

kweekbak op poten met deksel bouwtekening downloaden 

meer info klik hier >>

 

houten moestuinbak zelf maken

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   1

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.