Bouwtekening houten kas stappenplan en zaaglijst.

Bouwtekening houten kas stappenplan

Zelf een tuinkas maken doe je met een goede bouwtekening. Er is namelijk niets leuker dan het zelf kiemen en zaaien van groenten, fruit en bloemen in een houten tuinkas.

Je werkt altijd op hoogte, terwijl jouw plantjes profiteren van warmte en zonlicht. Je hoeft geen rekening meer te houden met de invloeden van het weer.

Het zaaien en oogsten van groenten en zaden of het laten overwinteren van planten is in de tuin niet altijd mogelijk. Soms is de aanleg van een moestuin gewoonweg te duur.

Ook kan het voorkomen dat een kruidentuin gewoonweg teveel ruimte in beslag neemt. Een tuinkas maken van hout is dan een prima alternatief. Daarnaast bespaar je jezelf ook nog eens flink wat kosten als je zelf een kweek kas maakt.

Wat is een houten kweek kas en hoe maak ik deze zelf?

Een kweekkas zelf maken doe je om de vele voordelen. Feitelijk gezien is een kas een tuinhuis met een ontwerp dat is afgestemd op het kweken van planten en groenten.

Bouwtekening houten kas stappenplan

Een broeikas ziet eruit als een gewone schuur. Toch zijn ze voorzien van ramen, planken en werktafels om het tuinieren nog makkelijker te maken.

Zoals het verpotten en snoeien van planten of het kiemen van zaden. Er gaat niets boven groenten uit jouw eigen kweek kas.

Een tuinkas zelf maken doe je met hout en ramen. Deze grote ramen laten veel licht binnen. Zo weet je zeker dat jouw planten het zonlicht krijgen dat nodig is om goed te groeien.

Een kweekkas zelf maken betekent ook dat je zelf het ontwerp bepaalt. Ook als je gebruik maakt van een tuinkas werkplan met een stappenplan.

Je kunt ook zelf de hoogte van de werkplank bepalen. Als je zaden wilt kiemen of planten wilt snoeien, kun je dus altijd comfortabel rechtop staan.

Dat betekent dat je al jouw tuinwerk kunt uitvoeren zonder dat je daarvoor hoeft te bukken. Dat maakt tuinieren nog leuker.

Als je een kweekkas wilt maken met een tekening profiteer je van nog meer voordelen. Je kunt de ruimte ook gebruiken als extra opslag voor jouw bloempotten of tuingereedschap.

Bouwtekening houten kas stappenplan

De voordelen van zelf een houten tuinkas maken

Kassen of tuinkassen hebben nog veel meer voordelen. Zeker wanneer je ze zelf bouwt. We hebben alle voordelen van een doe-het-zelf kweek kas alvast voor je op een rij gezet.

1. Veelzijdige ruimte

Een groot voordeel van een kweekkas is de veelzijdige bruikbaarheid. Dankzij het ontwerp kun je de ruimte makkelijk indelen en gebruiken voor bijna alles wat je maar kunt bedenken.

Zoals een veilige en droge opslagruimte voor plantenpotten, zaden en tuingereedschap. Zelf een kweekkas maken geeft je ook de mogelijkheid tot het plaatsen van extra planken.

Zo kun je nog meer planten en groenten kweken. Een leuke bijkomstigheid is dat je de kas ook kunt gebruiken als zitruimte. Lekker uit de wind en heerlijk warm in de zon.

2. Perfect geïsoleerd en warm

Een tuinkas zelf maken van hout voorziet je van een geïsoleerde en warme kweekruimte. Jouw zaden en planten blijven heerlijk warm. Zelfs in het najaar en de winter.

Dat betekent dat je het kwetsbare groen tijdens de koude seizoenen niet hoeft te verhuizen. Als je zelf een kweek kas wilt maken met een plan, kun je deze ook isoleren.

Zo maak je het jouw planten nog comfortabeler. De isolatie helpt om de warmte in de tuinkas vast te houden. Als je zelf een tuinkas wilt maken is deze investering zeker de moeite waard.

Bouwtekening houten kas stappenplan

3. Kweekkas met veel zonlicht

Een kas laat natuurlijk licht van alle kanten binnenl. De ramen zijn groot en licht genoeg om alles te laten groeien wat je maar wilt. Zorg dan wel voor de juiste positie van jouw tuinkas.

Als de ramen naar het zuiden zijn gericht is er extra veel ruimte voor zonlicht én warmte.

4. Kweekkas zelf maken is goedkoper

Een kweekkas zelf maken met een stappenplan is ook nog eens veel goedkoper dan een kant-en-klaar model. Deze voldoen in veel gevallen ook niet aan jouw wensen en behoeften.

Ook als je een klein budget hebt kun je een kweekkas maken van hout met ramen. Je hoeft namelijk geen gebruik te maken van dubbel glas.

Dit is kostbaar en ook nog eens lastig te installeren. Een kweek kas heeft een ontwerp met een basis van hout. Zoals bijvoorbeeld vuren of douglashout.

Deze tuinkassen zijn niet alleen veel goedkoper, maar ook nog eens eenvoudig om te bouwen en te onderhouden.

Een kweekkas zelf maken van hout? Dit is waarom

Ben jij er al van overtuigd dat je zelf een kweekkas gaat maken met een werktekening? Dan zie je het vast ook al voor je hoe jouw courgettes en tomaten tierig groeien en bloeien.

En wat dacht je van de oogst? Met een kweek kas zet je in no-time de lekkerste dingen op tafel. Zelf een tuinkas maken? Wij geven je nog meer redenen om dat zeker te overwegen.

 • Ze zijn een stuk goedkoper dan bouwpakket kassen. Dat terwijl ze je van een ideale plek voorzien om jouw eigen zaden, kruiden en groenten te kunnen kweken.
 • Zelf een kweekkas maken voorziet je van een robuuste kas die eenvoudig te onderhouden is. Zo blijft er nog meer tijd over voor het verzorgen van jouw kweek groenten.
 • Kassen gaan effectief om met warmte die ze verkrijgen van het zonlicht. Niet alleen in het voorjaar of gedurende de zomer, maar natuurlijk ook in de herfst en in de winter.
 • Een tuinkas zelf maken betekent ook dat je de ruimte kunt gebruiken zoals jij dat wilt. Bijvoorbeeld voor het bewaren van tuingereedschap of het laten overwinteren van planten.
 • Een kweek kas heeft ook een verhoogde werkbank of plank. Daardoor kun je tuinieren, zaaien of oogsten zonder dat je daarvoor hoeft te bukken of door je knieën moet gaan.
Bouwtekening houten kas stappenplan

Waar rekening mee houden als je zelf een kweekkas wilt maken?

Voor beginnende of ervaren kwekers biedt een kas alles bieden wat je nodig hebt. Maar waar moet je rekening mee houden als je een kweekkas wilt maken of wilt onderhouden?

I. Duidelijke bouwtekening houten kas

Als je zelf een kas wilt bouwen is het belangrijk om eerst te zorgen voor een duidelijk werkplan. Deze bevatten namelijk de juiste afmetingen van een tuinkas. Ook weet je met een schema precies welke materialen je nodig hebt en hoe je het hout moet zagen. 

II. De juiste locatie voor de kweekkas bepalen

Zorg ervoor dat je de juiste locatie bepaald voor de kweekkas in jouw tuin. Vooral de lichtinval speelt daarbij een rol. Als je een tuinkas zelf wil maken kun je deze het beste op het zuiden richten. Zo weet je zeker dat jouw planten en zaden elke dag zonlicht krijgen. Een kas op het oosten of westen kan ook, maar probeer een noordelijke richting te vermijden.

III. De ondergrond van de tuinkas

Een goede ondergrond is belangrijk als je zelf een tuinkas wilt maken. Maak een stabiele ondergrond van bestrating, beton of vlonders. Dat voorkomt de vorming van vocht in de kas.

Kweekkas maken met bouwtekening

Tuinkas maken en PDF bouwtekening houten kas downloaden

Heb jij de kruiden die je wilt gaan zaaien al in huis? Kun je niet wachten om tomatensoep te maken van de tomaten die je verbouwt in jouw eigen kweek kas?

Zet dan vandaag nog de eerste stap naar een prachtige tuinkas. Een  bouwtekening houten kas downloaden doe je hier. Daarmee ben je zeker van een goede voorbereiding.

In de tekening vind je namelijk handige zaaglijsten en materiaallijsten. Maar ook een stap-voor-stap uitleg als je zelf een solide kweek kas wilt bouwen van hout.

meer info, klik hier >>

Kweekkas maken met bouwtekening

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.