Zelf zwembad bouwen stappenplan en zaaglijst?

zelf zwembad bouwen stappenplan

Een zwembadje maken van hout? Dat kun je heel eenvoudig zelf met een goede zwembad bouwtekening. Bijvoorbeeld in de tuin, achter het huis of ergens anders op het terrein.

Hoe ga je zelf aan de slag met het bouwen van een inbouw of opbouw zwembad? Waar moet je rekening mee houden en welke materialen zijn hiervoor geschikt? Je leest het hier.

zelf zwembad bouwen stappenplan

zelf zwembad bouwen stappenplan

Zelf privé zwembad bouwen: waarom is dat een goede keuze?

Zodra de buitentemperaturen stijgen krijgen we meer behoefte aan verkoeling en ontspanning. Met een zelfgemaakt zwembadje kun je helemaal aan deze behoefte voldoen.

Je hoeft dus geen gebruik meer te maken van openbare zwembaden of overvolle stranden in de zomer, maar geniet dit seizoen van rust en privacy in jouw eigen tuin.

Een houten privé zwembad spreekt voor veel mensen tot de verbeelding. Logisch, want de aanschaf van deze luxe baden van hout kan behoorlijk in de papieren lopen. 

Zeker als je kiest voor luxe zwembaden die aan jouw persoonlijke wensen voldoen. Daarbij kun je denken aan de vorm van het bad, maar natuurlijk ook aan de afmeting.

Als je jouw tuin of van een luxe en blijvende aanvulling wilt voorzien, kies je natuurlijk niet voor een bad van plastic of polyester. Mits je het zwembad enkele dagen gebruikt .

Deze materialen zijn in de eerste plaats niet geschikt voor langdurig gebruik. De kleinste beschadiging of een scherpe steen kunnen al zorgen voor een onherstelbaar lek.

Daardoor wordt het zwembadje al snel onbruikbaar. Niet echt een duurzame keuze dus. Zelf een bad bouwen is wél een verantwoorde keuze. Voor jouw portemonnee en leefgenot.

Zelf zwembad bouwen stappenplan: hoe ziet dat eruit?

Als je besluit om een zwembad te bouwen, heb je een stappenplan met zaaglijst nodig? te gaan maken met een tekening of werkplan, dan bepaal je zelf hoe deze eruit komt te zien.

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een traditioneel rond bad in de doorsnede die je wenst. Heb je niet zoveel ruimte ter beschikking?

Dan is het misschien beter om te kiezen voor een rechthoekig of zelfs vierkant zwembad van hout. Natuurlijk kun je ook zelf een achthoekig zwembadje maken.

Deze vorm geeft een luxe uitstraling en nodigt uit tot het nemen van een frisse duik. Deze baden zijn zeer geschikt als familie-bad. Bijvoorbeeld als jouw gezin uit 4 of meer bestaat.

Een zwembad maken van hout betekent ook dat je zelf bepaald hoe diep het zwembad wordt. Wil je duiken? Dan heb je een zwembad nodig met een diepte van tenminste 2.40.

Vind je dat wat te hoog? Dan kun je er ook kiezen voor een inbouw bad. Je profiteert dan wel van diep zwemwater dat geschikt is om in te duiken.

Zonder dat de hoogte van het bad wat te imposant overkomt. Naast de vorm en de diepte, bepaal je ook zelf hoe breed of lang het zwembad moet worden.

Met een zwembadje bouwtekening heb je luxe dus binnen handbereik. In jouw achtertuin, in de buurt van de veranda of op de camping.

zelf zwembad bouwen stappenplan

zelf zwembad bouwen stappenplan

Houtsoorten die geschikt zijn voor het zelf bouwen van privé zwembaden

Er is niets fijner dan zwemmen en ontspannen in jouw eigen tuin. Dat doe je bij voorkeur met een privé bad. Deze kun je zelf bouwen van verschillende houtsoorten.

Eventueel kun je dit hout ook nog bewerken met een watervaste en weerbestendige beits. Want met een goed onderhoud, heb je nog langer plezier van jouw zelfgemaakte bassin.

Geschikt hout is:

 • Hardhout: hardhout is, zoals de naam al doet vermoeden, een harde houtsoort. Dit hout is afkomstig van loofbomen. Hardhout gebruiken voor een zwembadje is een duurzame keuze, maar ook de meest dure investering. Daarentegen gaat dit hout langer mee en vergt het weinig tot geen onderhoud. Behandelen is dan ook in veel gevallen niet noodzakelijk.
 • Vurenhout: dit hout is in tegenstelling tot hardhout vele malen goedkoper. Vurenhout laat zich eenvoudig bewerken en behandelen. Door deze eigenschappen is vuren een heel geschikte houtsoort als je zelf een zwembad van hout wilt maken in de tuin.
 • Douglas: ook douglas is een makkelijk bewerkbare houtsoort. Je kunt dit hout in allerlei vormen zagen, zonder dat je daarvoor zwaar materiaal of gereedschap nodig hebt. Douglas moet wel bewerkt worden met een beits of watervaste lak. Zo gaat het bad nog langer mee.
 • Pallethout: pallethout gebruiken om zelf een zwembadje te maken? Dat is een goedkoop en duurzaam idee. Gerecyclede pallets kun je eenvoudig zagen en bevestigen. Daarnaast zijn de smalle planken heel geschikt voor het zelf bouwen van een vierkant of rechthoekig privé bad met een bouwtekening. Ook kun je pallethout beitsen, lakken of van een vrolijk kleurtje voorzien. Zo geef je jouw zelfgebouwde bad ook nog eens een persoonlijke look.

Welke accessoires heb ik nodig als ik zelf een zwembadje van hout wil bouwen?

Als je graag een privé bad in de tuin wilt bouwen, dan heb je meer nodig dan alleen een duidelijke werktekening met zaaglijsten. Ook moet je nadenken over de accessoires.

Zeker als je het water in het bad schoon en hygiënisch wilt houden. Als je een klein houten zwembadje wilt maken, dan kun je een drijver met chloortabletten gebruiken om de waterkwaliteit op peil te houden. Wil je liever een groot bad van hout bouwen in de tuin?

Denk dan na over de aanschaf van een pomp met filter. Deze pompen voorkomen de aangroei van aanslag en algen, maar filteren ook zand en vuil uit het water.

Als laatste is ook een isolerend afdekzeil handig. Deze span je na het zwemmen over het water. Het zwemwater blijft dan beter op temperatuur, maar natuurlijk ook schoner.

Zelf zwembad bouwen stappenplan? Download de complete bouwtekening hier

Zelf een bad in de tuin maken voor zwemplezier is eenvoudig dan je misschien dacht. Mits je kunt beschikken over een duidelijke en complete zwembadje bouwtekening uiteraard.

Onze werktekening voor een houten privé zwembad is niet alleen voorzien van een duidelijke en stap-voor-stap uitleg, maar ook van een materiaallijst en een zaaglijst. Handig!

Zo weet je namelijk zeker dat jouw leuke doe-het-zelf project slaagt en je deze zomer kunt genieten van jouw zelfgebouwde bad van hout in de tuin. Laat die zomer dus maar komen!

zelf zwembad bouwen stappenplan

 

 

zelf zwembad bouwen stappenplan

klik hier voor meer info >>

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.