Zelf zwembad bouwen stappenplan en zaaglijst nodig?

zelf zwembad bouwen stappenplan

Een zwembadje in de tuin is voor veel mensen een droom.

Vaak laten we ons afschrikken door de hoge aanschafprijs of het ingewikkelde onderhoud. Toch is dat niet nodig.

Want een houten zwembad voor in de achtertuin of op het terras maak je eenvoudig zelf.

Natuurlijk met een duidelijk bouwplan. En omdat je deze baden zo groot of klein maakt als je zelf wilt, pas je het zwembad eenvoudig aan op de ruimte die je beschikbaar hebt.

Kies voor een rond badje in de tuin, een vierkant, achthoekig of rechthoekig exemplaar. Jij maakt het!

Maar waar moet je eigenlijk rekening mee houden als je jouw tuin wilt voorzien van een zwembadje?

Want naast de afmeting en de houtsoort, denk je natuurlijk ook na over de juiste plek, de nodige accessoires en de verschillende mogelijkheden.

Voordat je een zwembad in de tuin bouwt, wil je uiteraard ook weten wat dit allemaal gaat kosten.

Naast de tips en wetenswaardigheden in deze blog, voorzien we je ook van een zwembadje bouwtekening. Zo laat je niets aan het toeval over en kun je direct aan de slag. 

hoe maak je een zwembadje van hout

Zelf zwembad bouwen stappenplan bouwen of uitbesteden?

Een bad in de tuin kun je zelf maken met behulp van een bouwplan, maar je kunt de werkzaamheden ook uit laten besteden.

Bijvoorbeeld aan een zwembaden specialist, een aannemer of een klusbedrijf. Houd dan wel rekening met het budget.

Als je deze klus uitbesteed aan een bedrijf of vakman, betaal je als vanzelfsprekend meer dan wanneer je zelf een badje gaat bouwen in de achtertuin.

Eigenlijk is dat ook helemaal niet nodig. Want een houten zwembad maken doe je heel makkelijk zelf.

Als je tenminste over een duidelijke zaaglijst beschikt en weet welke houtsoorten je het beste kunt gebruiken.

Met een privé-bad in de achtertuin kun je tijdens warme dagen genieten van een aangename verkoeling. Dat geldt voor jou en natuurlijk voor de kids.

Een bezoek brengen aan een openbaar zwembad zonder privacy is dus niet meer nodig.

De voordelen van een zelfgemaakt houten buitenbadje

Een zwembadje in de tuin geeft voordelen. In de eerste plaats bespaar jij je flink wat geld. Zeker als je kinderen hebt die graag zwemmen.

Denk maar eens aan de entreeprijs voor een openbare zwemgelegenheid. Daarnaast is een eigen zwembad bij het huis veiliger en praktischer.

Je kunt zwemmen wanneer jij dat wilt en houdt altijd het overzicht.

Andere voordelen van een houten buitenbad in de achtertuin zijn bijvoorbeeld:

 • Zelf de afmeting en het uiterlijk bepalen. Daardoor kun je ook een kleine of smalle tuin van een luxe houten zwembad voorzien. Kies voor een rond bad, een rechthoekig zwembadje tuin met traptreden of een vierkant exemplaar.
 • Een badje bouwen in de tuin met behulp van een tekening is goedkoper dan de aanschaf van een kant-en-klaar exemplaar of zelfs een bouwpakket. Daarmee kun je jezelf tot wel honderden euro’s besparen. Geld dat je kunt gebruiken voor leuke accessoires bijvoorbeeld.
 • Eigenhandig een zwembad bouwen betekent ook dat je het design zelf bepaalt. Dat heeft niet alleen te maken met de vorm, maar natuurlijk ook met de houtsoort die je gebruikt. Zo krijg een privé bad van pallethout een andere uitstraling dan een bassin van steigerhout of hardhout. De looks van jouw luxe accessoires stem je dus eenvoudig af op de tuin.
zelf zwembad bouwen stappenplan

Kiezen voor een zwembadje van hout of kunststof?

Als je jouw tuin wilt verrijken met een bad, dan heb je de keuze uit verschillende opties. Er bestaan namelijk behoorlijk wat verschillende soorten baden.

Bijvoorbeeld van kunststof, polyester, plastic of hout.

Over het algemeen kunnen we stellen dat een bad van plastic goedkoper is dan wanneer je kiest voor de overige materialen.

Deze badjes in de tuin zijn vooral geschikt voor periodiek gebruik. Ze zijn wat ondieper en minder professioneel dan vaste zwembaden.

Daarentegen zijn deze opblaasbare zwembandjes makkelijk op te zetten. De levensduur laat echter te wensen over.

Het dunne plastic is gevoelig voor krasjes of scherpe stenen. Je zult deze dan ook wat vaker moeten repareren of vervangen.

Een zwembadje in de tuin van polyester is geschikt voor een intensiever gebruik. Deze opzet baden vergen daarnaast wel behoorlijk wat onderhoud.

Groene aanslag hecht zich eenvoudig aan de rand van het bad. Daardoor raakt het water sneller vervuilt.

Zeker als je geen geschikte pomp of chloortabletten gebruikt. Daarnaast zijn deze baden behoorlijk duur in aanschaf en zijn ze minder makkelijk te demonteren.

Dat is nodig, want deze zwembadjes zijn niet bestand tegen vrieskou. Je moet ze dan afbreken en opbergen. Houten baden zijn een duurzame keuze.

Deze badjes maak je zelf van diverse houtsoorten en hebben een mooie natuurlijke uitstraling die in veel buitenomgevingen past.

Geschikte houtsoorten voor een zwembad in eigen tuin

Een zwembadje in tuin maken doe je met een bouwtekening en de juiste houtsoort. Gelukkig zijn er behoorlijk wat soorten hout die geschikt zijn voor het maken van een luxe privé bad.

Houd er wel rekening mee dat sommige houtsoorten zich wat lastiger laten bewerken. Maar, met goed gereedschap vormt dit zelfs voor de onervaren klusser geen grote uitdaging.

De omranding van het bad kun je bijvoorbeeld bouwen van de onderstaande soorten:

 • Pallets: een zwembadje in de tuin van pallethout is een duurzame en goedkope oplossing. Door de afmeting en de lengte van de planken, bouw je eenvoudig een badje in de vorm die jij wenst. Pallethout vergt weinig onderhoud, laat zich eenvoudig bewerken en kun je desgewenst ook nog beitsen, lakken of verven.
 • Hardhoutsoorten: hardhout is een stugge en zware houtsoort. Als je van dit hout een zwembadje in de tuin wilt maken, moet je kunnen beschikken over het juiste gereedschap. Hardhout is bestand tegen alle weertypen, behoeft weinig onderhoud maar is wel wat duurder in aanschaf. Verven of lakken is niet altijd nodig.
 • Douglashout: douglas is een houtsoort dat zich eenvoudig laat bewerken. Daarbij kun je denken aan zagen en schaven, maar natuurlijk ook aan schuren, verven en lakken. Professionele machines zijn daarvoor niet vereist. Daarmee is deze houtsoort geschikt voor het maken van een zwembadje in de tuin met een bouwplan.
 • Vuren: dit is een voordelige soort hout. Je kunt vurenhout kopen bij de bouwmarkten, maar natuurlijk ook bij houthandels. In de meeste gevallen ben je daar goedkoper uit. Vuren kun je prima bewerken met normaal gereedschap. Dit hout is namelijk niet overdreven hard. Dat betekent wel dat het zwembad van hout behandeld moet worden. Bijvoorbeeld met een watervaste of weerbestendige beits.
zelf zwembad bouwen stappenplan

zelf zwembad bouwen stappenplan

Zelf zwembad bouwen stappenplan voor in de tuin: met deze kosten moet je rekening houden

Een zwembadje van hout is qua afmeting vaak wat groter dan een plastic badje of een zwembad van kunststof of polyester.

De prijs voor het materiaal zal dus als vanzelfsprekend ook wat hoger zijn. Ze wegen echter niet op tegen de kosten die je anders kwijt zou zijn.

Bijvoorbeeld als je regelmatig een nieuw zwembad zou moeten aanschaffen. Iets wat wel het geval is als je kiest voor een bad van plastic.

Daarnaast zijn er nog andere kosten waar je rekening mee moet houden als je een zwembadje wilt bouwen in de tuin.

Zo moet het bad natuurlijk gevuld worden met water. Houd er rekening mee dat leidingwater gemiddeld € 1,00 per m3 (1000 liter) kost.

Uiteraard is dit per provincie verschillend. Als je de tuin wilt voorzien van een gemiddeld tot groot zwembad, dan heb je ook een pomp nodig.

Denk ook aan de kosten die je kwijt bent voor chloortabletten en teststrips.

Een aantal onkosten voor een zwembad op een rij:

 • Kraanwater gemiddeld € 1,00 p/m3
 • Chloortabletten gemiddeld € 40,00 2.5 liter
 • Zwembadpomp gemiddeld € 200,00 10 m3
 • Afdekzeil gemiddeld € 50,00
 • Teststrips gemiddeld € 10,00 25 stuks

Natuurlijk heb je de bovenstaande benodigdheden niet zo vaak nodig, of is het zelfs voldoende om ze eenmalig aan te schaffen.

Zoals een afdekzeil of een pomp voor het zwembadje in de tuin. Daarmee houd je het water in goede conditie en hygiënisch schoon.

Ook de zuurgraad van het water is iets om in de gaten te houden. Dit wordt ook wel aangegeven als de pH-waarde.

Dat kun je testen met teststrips. De zuurtegraad voor zwemwater is ideaal als deze schommelt tussen de 1 en 14.

Dat betekent dat het water een pH-waarde heeft van 7. Dit mag variëren van 7.2 tot en met 7.6. Met deze waarden blijft het water het langst steriel schoon. Ideaal om in te zwemmen!

romd-zwembadje-in-tuin-van-pallethout

zelf zwembad bouwen stappenplan

Accessoires voor een privé zwembadje van hout

Jouw zelfgemaakte bad kun je natuurlijk uitbreiden met allerlei leuke accessoires. Zo kun je zelf bepalen of je het zwembad ook uitrusten met een houten trap.

Dat is vooral handig bij het in- en uitstappen. Een zwembadje in de tuin kun je ook voorzien van een vlonder.

Deze kun je natuurlijk tegelijkertijd gebruiken als zonneterras. Zelf een vlonder, terras of trap voor bij het zwembad maken is niet moeilijk.

Dat geeft jouw bad nét een beetje meer charme. Ook een schepnet is een makkelijk accessoire voor bij het zwembad.

Zo kun je insecten en ander vuil makkelijk uit het water halen. Als je ervoor kiest om jouw tuin te voorzien van een groot zwembad, dan kun je de bodem schoonhouden met een waterstofzuiger.

Deze zuigen het zand wat zich op de bodem bevindt op in een reservoir.

Bouwtekening zwembadje tuin downloaden

Een bad in de tuin zorgt voor luxe en comfort. Zeker nu de zomers steeds warmer en langer worden, is verkoeling welkom.

Als je zelf een zwembad wilt bouwen van hout, dan doe je dat natuurlijk wel aan de hand van een duidelijke werktekening.

Zo weet je namelijk zeker dat je geen belangrijke stappen overslaat die de constructie van het bad in gevaar kunnen brengen.

Gelukkig hoef je niet te zoeken naar een goed en overzichtelijk bouwplan.

Jouw zwembadje tuin bouwtekening kun je namelijk hier downloaden. Deze tekening voorziet je niet alleen van een stap-voor-stap uitleg, maar ook van handige zaaglijsten.

Met de materiaallijst weet je precies welk gereedschap je nodig hebt. Een bad van hout maken voor in de tuin vergt geen technische kennis of klus ervaring. Je kunt dus direct aan de slag!

Zelf zwembad bouwen stappenplan ? Klik hier voor meer info >>

zelf zwembad bouwen stappenplan

 

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.