Bijenkast maken met een bouwtekening stappenplan.

Een bijenkast zelf maken? Dat doe je natuurlijk aan de hand van een duidelijk stappenplan en een complete zaaglijst.

Hoe kan ik een bijenkast maken? Stappenplan voor het bouwen van een goede bijenkast.

Zo geniet je binnenkort van honing die afkomstig is van jouw eigen bijenvolk. Dat is niet alleen goedkoper, maar smaakt natuurlijk ook veel beter!

Zelf een bijenkast maken of een kant-en-klare kast kopen?

Bijenkasten kun je ook als kant-en-klaar pakket kopen. Dat heeft echter enkele nadelen. Vaak zijn deze kasten voor bijenvolken duur en voldoen ze niet helemaal aan jouw wensen.

Daarom kun je er ook voor kiezen om zelf een bijenkorf te bouwen. Met een uitgebreid werkplan, een zaaglijst én een materiaallijst bouw je zelf de mooiste kast voor jouw bijen.

Daarvoor hoef je geen expert klusser te zijn. Een bijenkast maken van hout kan ook als je geen kluservaring hebt. Zeker als je gebruik maakt van goede PDF bouwtekeningen.

Hoe kan ik een bijenkast maken? Stappenplan voor het bouwen van een goede bijenkast.

Duurzame kast maken voor bijen van hout

Als imker weet je heel goed hoe belangrijk een duurzaam product is. Wij geven je graag wat tips over hoe je zelf een houten bijenkast kunt maken met een tekening.

Ze zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook nog eens solide, goed gebouwd én hartstikke duurzaam.

1. Honingkast voor bijen maken met een werkplan

Voordat je zelf aan de slag gaat met een bijenkast is het belangrijk om de juiste bijenkast bouwtekening te kiezen.

Daarmee heb je de beschikking over een gedetailleerd en stap voor stap plan. De kast voor jouw bijen bouw je zelf aan de hand van de juiste instructies.

Hoe kan ik een bijenkast maken? Stappenplan voor het bouwen van een goede bijenkast.

Kies bij voorkeur niet voor de gratis te downloaden bijenkast plannen op het internet. Deze zijn vaak incompleet en voldoen niet aan de juiste eisen om een bijenvolk te kunnen houden.

Daarnaast zijn ze vaak van slechte kwaliteit en zijn ze moeilijk te volgen. Dit zorgt voor oponthoud en frustraties, maar voorziet je ook niet van het resultaat dat je voor ogen hebt.

Zorg ervoor dat de bouwplannen die je gebruikt uitgebreid en makkelijk te begrijpen zijn. Dat maakt het zelf bouwen van bijenkasten nog leuker.

2. Lees het werkplan door voordat je begint met klussen

Begin niet zomaar met het bouwen van een houten kast voor bijen. Een goede voorbereiding is namelijk heel erg belangrijk. Lees het werkplan dus goed door.

Zo weet je precies hoe jouw bijenverblijf er uiteindelijk uit gaat zien. Daarnaast voorkom je verwarring en loop je niet het risico dat je fouten maakt die cruciaal zijn voor de constructie.

3. Gebruik onbehandeld hout

Als je een bijenkast wilt bouwen dan kun je dat het beste doen van onbehandeld hout. 

Behandeld hout bevat chemicaliën die giftig is voor honingbijen.

Hoe kan ik een bijenkast maken? Stappenplan voor het bouwen van een goede bijenkast.

4. Gebruik kwalitatieve houtlijm

Ook het gebruik van kwalitatieve houtlijm is een aanrader. Deze gebruik je voordat je de verschillende onderdelen van jouw houten bijenkast vast gaat spijkeren.

De lijm zorgt voor een solide constructie. Zo heb je jaren plezier van jouw bijenkast.

5. Zorg voor een vierkant model

Het is niet noodzakelijk dat een bijenkast perfect haaks is. Het frame moet wel recht genoeg zijn voor een goede aansluiting. Hiervoor kun je het beste een winkelhaak gebruiken.

6. De bijenkast behandelen of verduurzamen

De romp van de houten bijenkast kun je behandelen met verf of een houtverduurzamingsmiddel. Zo kan de bijenkast van houten jarenlang dienst doen.

Hoe kan ik een bijenkast maken? Stappenplan voor het bouwen van een goede bijenkast.

Gebruik latex verf van goede kwaliteit. Je kunt eventueel ook een dubbele laag houtbeits aanbrengen om het hout te beschermen tegen de invloeden van het weer.

Behandel alleen de buitenzijde van de bijenkasten. Zo voorkom je dat jouw bijen worden blootgesteld aan giftige en chemische stoffen.

Staat de bijenkast voornamelijk in de zon of op een warme plaats? Dan kun je er ook voor kiezen om de bijenkast wit te schilderen voor een extra verkoelend effect in de zomer.

Bijenkast bouwtekening downloaden

Het bouwen van je eigen bijenkast is echt niet zo moeilijk als je misschien dacht. Sterker nog, dit is ook een leuk klusproject voor beginnende doe-het zelvers.

Wij hebben alvast een complete en overzichtelijke bijenkast bouwtekening voor je geselecteerd. Deze hoef je alleen nog maar te downloaden in PDF.

Je kunt dus vandaag nog aan de slag als imker! meer info klik hier >>

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.