Bouwtekening hoekbank loungebank zelf maken in 7 stappen, download de bouwtekening >>

bouwtekening hoekbank loungebank zelf maken

Om een hoekbank loungebank zelf te maken, is het handig om te beginnen met een bouwtekening. Hier is een beknopte handleiding voor het maken van een hoekbank loungebank:

 1. Plan en ontwerp: Bepaal de afmetingen en stijl van de hoekbank loungebank die je wilt maken. Maak een schets van het ontwerp en noteer de benodigde materialen.
 2. Materialen verzamelen: Koop de benodigde materialen, zoals houten planken, schroeven, bouten en kussens. Zorg ervoor dat je materialen van goede kwaliteit kiest die geschikt zijn voor buitengebruik als je de bank buiten wilt plaatsen.
 3. Zaag het hout: Gebruik een zaag om de houten planken op maat te zagen volgens de afmetingen in je ontwerp. Zorg ervoor dat je nauwkeurig zaagt om een goede pasvorm te garanderen.
 4. Monteer het frame: Begin met het bouwen van het frame van de hoekbank loungebank. Gebruik hoekbeugels en schroeven om de stukken hout aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat het frame stevig en stabiel is.
 5. Voeg de zitting en rugleuning toe: Bevestig de zit- en rugleuning aan het frame. Dit kan gedaan worden door de planken op het frame te schroeven of door scharnieren te gebruiken voor een verstelbare rugleuning.
 6. Afwerking: Schuur alle ruwe randen van het hout en maak het oppervlak glad. Breng indien gewenst verf of een beschermende afwerking aan op het hout om het te beschermen tegen weersinvloeden.
 7. Kussens toevoegen: Plaats de kussens op de zitting en rugleuning van de hoekbank loungebank om het comfortabel te maken. Je kunt kant-en-klare kussens kopen of zelf kussens maken met schuimvulling en stof.

Het is belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen tijdens het bouwproces, zoals het dragen van beschermende brillen en het werken op een goed geventileerde werkplek.

Zorg er ook voor dat je de lokale bouwvoorschriften en veiligheidsrichtlijnen volgt.

bouwtekening hoekbank loungebank zelf maken

Bouwtekening hoekbank loungebank zelf maken doe je zo

Hier is een eenvoudige bouwtekening voor een hoekbank loungebank:

Afmetingen:

Hoekmodule: 100 cm x 100 cm

Rechte module: 100 cm x 80 cm

Zithoogte: 40 cm

Rugleuninghoogte: 80 cm

Benodigde materialen:

Houten planken (bijvoorbeeld vuren of grenen)

Schroeven

Hoekbeugels

Schuurpapier

Verf of houtafwerking (optioneel)

Kussens Stappen:

1. Zaag de houten planken op maat volgens de volgende afmetingen:

Hoekmodule: 2 stuks van 100 cm x 40 cm (zitting), 2 stuks van 80 cm x 40 cm (rugleuning), 3 stuks van 100 cm x 80 cm (frame)

Rechte module: 1 stuk van 100 cm x 40 cm (zitting), 2 stuks van 80 cm x 40 cm (rugleuning), 2 stuks van 100 cm x 80 cm (frame)

bouwtekening loungebank

2. Monteer het frame van de hoekmodule:

Bevestig de zijpanelen (100 cm x 40 cm) aan de zitting (100 cm x 80 cm) en rugleuning (80 cm x 40 cm) met behulp van schroeven en hoekbeugels.

Herhaal dit voor de tweede hoekmodule.

3. Monteer het frame van de rechte module:

Bevestig de zijpanelen (80 cm x 40 cm) aan de zitting (100 cm x 40 cm) en rugleuning (80 cm x 40 cm) met behulp van schroeven en hoekbeugels.

4. Plaats de modules: Zet de hoekmodule en de rechte module tegen elkaar, zodat ze een hoek vormen.

Verbind de modules met behulp van schroeven en hoekbeugels aan de onderkant van de zitting en rugleuning.

5. Schuur alle ruwe randen van het hout om splinters te voorkomen.

6. Optioneel: Breng verf of een houtafwerking aan op het hout voor bescherming en esthetiek.

7. Plaats de kussens op de zitting en rugleuning van de hoekbank loungebank.

Opmerking: Deze bouwtekening is bedoeld als basisgids. Je kunt de afmetingen en ontwerpelementen aanpassen aan jouw voorkeuren en beschikbare ruimte.

Zorg ervoor dat de bank stevig en stabiel is voordat je deze in gebruik neemt.

Welk soort hout kan je gebruiken voor je loungebank

Voor het maken van een hoekbank loungebank kun je verschillende soorten hout gebruiken, afhankelijk van je voorkeur en budget. Hier zijn enkele veelgebruikte houtsoorten die geschikt zijn voor meubelconstructie:

 1. Vuren: Vurenhout is een veelvoorkomende keuze vanwege zijn betaalbaarheid en beschikbaarheid. Het is relatief licht en gemakkelijk te bewerken, maar het kan gevoelig zijn voor deuken en krassen.
 2. Grenen: Grenenhout is ook populair vanwege zijn betaalbaarheid. Het is steviger en duurzamer dan vurenhout. Grenen heeft een mooie nerf en kan goed worden bewerkt en afgewerkt.
 3. Eiken: Eikenhout is duurzamer en harder dan vurenhout en grenenhout. Het heeft een mooie uitstraling en is bestand tegen slijtage. Eikenhout kan echter duurder zijn en moeilijker te bewerken vanwege zijn hardheid.
 4. Beuken: Beukenhout is sterk, hard en heeft een fijne nerf. Het is populair voor meubelconstructie vanwege zijn duurzaamheid. Beukenhout kan echter wat prijziger zijn.
 5. Teakhout: Teakhout is zeer duurzaam en weerbestendig, waardoor het geschikt is voor buitentoepassingen. Het heeft een natuurlijke weerstand tegen insecten en rot. Teakhout kan prijzig zijn, maar het is een uitstekende keuze als je de hoekbank loungebank buiten wilt plaatsen.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van houtsoorten die vaak worden gebruikt.

Het is belangrijk om rekening te houden met factoren zoals beschikbaarheid, budget, duurzaamheid en esthetiek bij het kiezen van het hout voor jouw hoekbank loungebank.

bouwtekening loungebank steigerhout

Gebruik het juiste gereedschap bij het maken van hoekbank loungebank

Voor het maken van een houten hoekbank loungebank heb je verschillende gereedschappen nodig om het project succesvol te voltooien. Hier is een lijst met veelvoorkomend gereedschap dat handig kan zijn:

 1. Meetgereedschap: Een meetlint, een rechte liniaal en een winkelhaak zijn essentieel om nauwkeurige metingen te doen en de juiste afmetingen te bepalen.
 2. Zaag: Een cirkelzaag, decoupeerzaag of handzaag kan worden gebruikt om de houten planken op maat te zagen.
 3. Boormachine: Een boormachine met bijpassende boren is nodig om gaten voor schroeven voor te boren en om het hout te verbinden.
 4. Schroevendraaiers: Zorg ervoor dat je platte- en kruiskopschroevendraaiers in verschillende maten bij de hand hebt.
 5. Beitels: Beitels zijn handig om hout uit te steken en inkepingen te maken voor verbindingen.
 6. Schuurpapier: Gebruik schuurpapier of een schuurmachine om ruwe randen glad te maken en het hout te schuren voor een mooie afwerking.
 7. Klemmen: Klemmen zijn handig om het hout op zijn plaats te houden tijdens het monteren en lijmen.
 8. Hoekbeugels: Hoekbeugels worden gebruikt om verschillende houten onderdelen aan elkaar te bevestigen en extra stevigheid te bieden.
 9. Potlood en markeergereedschap: Gebruik een potlood of markeergereedschap om de zaaglijnen en boorgaten op het hout te markeren.
 10. Veiligheidsuitrusting: Vergeet niet om veiligheidsbrillen, gehoorbescherming en eventueel een stofmasker te dragen tijdens het werken met gereedschap.

De benodigde gereedschappen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke ontwerp en de constructiemethode die je kiest.

Zorg ervoor dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt en het gereedschap volgens de instructies en voorschriften gebruikt.

Boombank rond zelf maken

Hoe onderhoud je een houten loungebank

Als je een hoekbank loungebank zelf maakt, is het belangrijk om ook na de bouw aandacht te besteden aan het onderhoud ervan. Hier zijn enkele tips voor het onderhoud van een houten hoekbank loungebank:

 1. Reiniging: Maak regelmatig de hoekbank loungebank schoon om vuil, stof en vlekken te verwijderen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en een zachte borstel of doek om het houtoppervlak voorzichtig schoon te maken. Vermijd agressieve chemicaliën die het hout kunnen beschadigen.
 2. Bescherming tegen weersinvloeden: Als de hoekbank loungebank buiten staat, bescherm het hout dan tegen direct zonlicht, regen en vocht. Overweeg het gebruik van een waterdichte hoes om de bank te beschermen wanneer deze niet in gebruik is.
 3. Regelmatige inspectie: Controleer regelmatig de staat van de hoekbank loungebank, inclusief de houten constructie en verbindingen. Zorg ervoor dat alle schroeven stevig vastzitten en dat er geen tekenen zijn van houtrot of andere schade.
 4. Houtafwerking: Als de hoekbank loungebank onbehandeld is, overweeg dan om een houtafwerking aan te brengen om het hout te beschermen tegen vocht en slijtage. Er zijn verschillende opties, zoals beits, verf of een houtolie. Volg de instructies van de fabrikant en breng de afwerking gelijkmatig aan.
 5. Kussens en bekleding: Reinig de kussens en bekleding regelmatig volgens de instructies van de fabrikant. Als de kussens afneembaar zijn, kun je ze wassen of stomen indien nodig.
 6. Preventieve maatregelen: Plaats de hoekbank loungebank op een geschikte ondergrond om direct contact met vocht of vuil te verminderen. Gebruik indien mogelijk rubberen of stoffen voetjes om het hout te beschermen tegen krassen.

Door regelmatig onderhoud en zorg kun je de levensduur van je zelfgemaakte hoekbank loungebank verlengen en ervoor zorgen dat deze er mooi en goed onderhouden uitziet.

bouwtekening hoekbank loungebank zelf maken

Start vandaag nog met maken van een mooie loungebank

Als je vandaag een hoekbank loungebank wilt maken, is het belangrijk om te begrijpen dat dit een tijdsintensief project kan zijn, afhankelijk van je ervaring en beschikbare middelen. Het kan moeilijk zijn om alles in één dag te voltooien, maar je kunt een begin maken en de voortgang op een later tijdstip voortzetten. Hier zijn enkele stappen die je vandaag kunt nemen:

 1. Planning en ontwerp: Neem de tijd om het ontwerp van de hoekbank loungebank te plannen en de benodigde materialen en gereedschappen te verzamelen. Zorg ervoor dat je alle benodigde hout, schroeven, bevestigingsmiddelen en andere materialen bij de hand hebt.
 2. Zaag het hout op maat: Gebruik een zaag om de houten planken op maat te zagen volgens het ontwerp en de afmetingen die je hebt gekozen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig zaagt om een goede pasvorm te garanderen.
 3. Monteer het frame: Begin met het bouwen van het frame van de hoekbank loungebank. Gebruik hoekbeugels en schroeven om de houten delen aan elkaar te bevestigen. Zorg ervoor dat het frame stevig en stabiel is.
 4. Voeg de zitting en rugleuning toe: Bevestig de houten planken voor de zitting en rugleuning aan het frame. Dit kan worden gedaan door de planken op het frame te schroeven of door scharnieren te gebruiken voor een verstelbare rugleuning.
 5. Afwerking: Schuur de ruwe randen van het hout en maak het oppervlak glad. Je kunt ervoor kiezen om het hout te verven, beitsen of een andere afwerking aan te brengen om het te beschermen en esthetisch aantrekkelijk te maken.

Houd er rekening mee dat het drogen van verf of afwerkingstijd kan kosten, dus de volledige afronding van het project kan enkele dagen in beslag nemen. Bovendien is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te treffen tijdens het bouwproces en altijd de instructies van het gereedschap en de materialen op te volgen.

Als je niet genoeg tijd hebt om vandaag de volledige hoekbank loungebank af te maken, kun je in plaats daarvan een start maken met het bouwen van het frame en het verzamelen van de benodigde materialen.

Dit geeft je een goede basis om op voort te bouwen wanneer je meer tijd beschikbaar hebt.

Bouwtekening hoekbank loungebank zelf maken, download de tekening >>

hoekbank buiten maken

 

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.