Bouwtekening kast mdf maken in 8 stappen met een uitgebreide bouwtekening?

bouwtekening kast mdf Bouwtekening boekenkast stappenplan met zaaglijst

Om een MDF-kast te maken, volg je deze stappen:

 1. Plan: Bepaal de afmetingen en het ontwerp van de kast. Maak een gedetailleerde tekening met alle benodigde onderdelen.
 2. Materialen en gereedschappen: Schaf MDF-platen aan in de gewenste dikte en afwerking. Verzamel ook andere benodigde materialen zoals schroeven, lijm en eventuele kastdeur- en handgreephardware. Zorg ervoor dat je beschikt over het juiste gereedschap, zoals een cirkelzaag, boormachine en meetgereedschap.
 3. Uitsnijden van de panelen: Meet en markeer de afmetingen op de MDF-platen volgens je tekening. Gebruik een cirkelzaag om de panelen nauwkeurig uit te snijden. Zorg ervoor dat je veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het dragen van een veiligheidsbril en het werken in een goed geventileerde ruimte.
 4. Montage: Begin met het monteren van de kast door de zijpanelen aan de boven- en onderpanelen te bevestigen. Gebruik lijm en schroeven om stevige verbindingen te creëren. Controleer voortdurend of de panelen haaks zijn en pas indien nodig aan.
 5. Planken en achterpaneel: Voeg planken toe aan de gewenste hoogtes binnen de kast. Bevestig ze stevig aan de zijpanelen met behulp van lijm en schroeven. Plaats het achterpaneel op zijn plaats en bevestig het ook met schroeven.
 6. Afwerking: Vul eventuele schroefgaten op met houtvuller en schuur de kast grondig om een glad oppervlak te verkrijgen. Breng vervolgens de gewenste afwerking aan, zoals verf of lak, om de kast een esthetische uitstraling te geven.
 7. Deuren en hardware: Als je deuren wilt toevoegen, meet en snijd dan de deurpanelen uit volgens je ontwerp. Bevestig scharnieren en deurhandgrepen volgens de instructies van de fabrikant.

Dit zijn de basisstappen om een MDF-kast te maken.

Zorg ervoor dat je tijdens het proces altijd veilig werkt en gebruikmaakt van de juiste gereedschappen en materialen.

bouwtekening kast mdf

Houten kast maken van mdf, met welke materialen?

Om een MDF-kast te maken, heb je de volgende materialen nodig:

 1. MDF-platen: Kies MDF-platen in de gewenste dikte en afwerking, passend bij de afmetingen van je kast.
 2. Schroeven: Zorg voor schroeven van de juiste lengte en dikte om de panelen van de kast stevig aan elkaar te bevestigen.
 3. Lijm: Gebruik houtlijm van goede kwaliteit om extra stevigheid aan de verbindingen van de kast te geven.
 4. Houtvuller: Voor het opvullen van eventuele schroefgaten en andere oneffenheden in het MDF.
 5. Verf of lak: Kies een verf- of lakafwerking naar keuze om de kast een mooie uitstraling te geven.
 6. Gereedschap: Zorg voor gereedschap zoals een cirkelzaag, boormachine, schroevendraaier, meetgereedschap en schuurpapier.
 7. Optioneel: Als je deuren wilt toevoegen, heb je ook scharnieren en deurhandgrepen nodig.

Zorg ervoor dat je de benodigde materialen zorgvuldig selecteert, rekening houdend met de grootte en het ontwerp van de kast die je wilt maken.

bouwtekening boekenkast steigerhout of mdf

Bouwtekening kast mdf

Hier is een algemeen bouwplan voor een houten kast met MDF-panelen:

Benodigde materialen:

 • MDF-platen (afmetingen afhankelijk van het gewenste formaat van de kast)
 • Schroeven
 • Houtlijm
 • Houtvuller
 • Verf of lak
 • Scharnieren (optioneel)
 • Deurhandgrepen (optioneel)

Gereedschap:

 • Cirkelzaag
 • Boormachine
 • Schroevendraaier
 • Meetgereedschap
 • Schuurpapier

Stappen:

 1. Planning: Bepaal de afmetingen en het ontwerp van de kast. Maak een gedetailleerde tekening met alle benodigde onderdelen en afmetingen.
 2. Voorbereiding: Meet en markeer de MDF-platen volgens je ontwerp en zaag ze op maat met behulp van een cirkelzaag.
 3. Montage van de zijpanelen: Bevestig de zijpanelen aan de boven- en onderpanelen. Breng houtlijm aan op de randen van de panelen en bevestig ze stevig met schroeven.
 4. Planken: Meet en zaag de planken op maat voor de gewenste hoogtes binnen de kast. Bevestig ze met schroeven aan de zijpanelen.
 5. Achterpaneel: Snijd het achterpaneel op maat en bevestig het met schroeven aan de achterkant van de kast.
 6. Deuren (optioneel): Als je deuren wilt toevoegen, meet en zaag dan de deurpanelen op maat. Bevestig scharnieren aan de deurpanelen en bevestig de deuren aan de kast.
 7. Afwerking: Vul eventuele schroefgaten en naden op met houtvuller en schuur de kast grondig om een glad oppervlak te krijgen. Breng vervolgens de gewenste afwerking aan met verf of lak.
 8. Deurhandgrepen (optioneel): Bevestig deurhandgrepen op de deuren volgens de instructies van de fabrikant.

Zorg ervoor dat je veilig werkt tijdens het bouwproces en gebruik altijd het juiste gereedschap.

Pas het bouwplan aan op basis van je specifieke ontwerp en vereisten voor de kast.

bouwtekening kast mdf Bouwtekening boekenkast stappenplan met zaaglijst

Mdf kast maken voordelen en nadelen

Voordelen van een houten kast met MDF-panelen:

 1. Betaalbaarheid: MDF (Medium-Density Fiberboard) is over het algemeen goedkoper dan massief hout, waardoor het een budgetvriendelijke keuze is voor het bouwen van een houten kast.
 2. Vormbaarheid: MDF-panelen zijn gemakkelijk te bewerken en te vormen, waardoor ze veel ontwerpmogelijkheden bieden. Ze kunnen worden gezaagd, gefreesd en geboord om aan specifieke afmetingen en vormen te voldoen.
 3. Glad oppervlak: MDF heeft een glad oppervlak dat ideaal is voor het aanbrengen van verf, lak of fineer. Hierdoor kun je de kast eenvoudig aanpassen aan je persoonlijke smaak en interieur.
 4. Stabiliteit: MDF-panelen hebben een uniforme dichtheid en structuur, waardoor ze minder gevoelig zijn voor krimp, uitzetting en kromtrekken dan massief hout. Dit zorgt voor een stabielere en duurzamere kastconstructie.

Nadelen van een houten kast met MDF-panelen:

 1. Gevoeligheid voor vocht: MDF is gevoeliger voor vocht dan massief hout. Bij blootstelling aan water of vochtige omstandigheden kan MDF opzwellen of vervormen. Het is daarom belangrijk om MDF-kasten te beschermen tegen vocht en ze niet in vochtige ruimtes te plaatsen, zoals badkamers.
 2. Minder sterkte: Hoewel MDF-panelen over het algemeen stevig zijn, zijn ze niet zo sterk als massief hout. Ze kunnen gevoeliger zijn voor deuken en beschadigingen bij hardere impact. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het hanteren en verplaatsen van MDF-kasten.
 3. Gewicht: MDF-panelen zijn over het algemeen zwaarder dan dunner multiplex of spaanplaat. Dit kan het installatieproces bemoeilijken, vooral bij grotere kasten.
 4. Milieufactoren: MDF wordt geproduceerd door houtvezels te verlijmen met harsen, waarbij formaldehyde kan vrijkomen. Hoewel de emissieniveaus in moderne MDF-panelen over het algemeen laag zijn, is het toch belangrijk om op de kwaliteit en afkomst van de MDF-platen te letten.

Het is belangrijk om deze voordelen en nadelen in overweging te nemen bij het kiezen van het materiaal voor je houten kast.

Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en geschiktheid voor verschillende toepassingen.

Bouwtekening tv wand en tv meubel

Houten mdf kast voor binnen of buiten

MDF-kasten zijn over het algemeen meer geschikt voor gebruik binnenshuis dan buitenshuis.

Dit heeft te maken met de gevoeligheid van MDF voor vocht.

Binnenshuis: MDF-kasten zijn geschikt voor gebruik in binnenruimtes zoals woonkamers, slaapkamers, kantoren en keukens.

Ze bieden een betaalbare en veelzijdige optie voor het bouwen van kasten met een glad oppervlak dat gemakkelijk kan worden afgewerkt met verf, lak of fineer.

Zorg ervoor dat de MDF-panelen niet worden blootgesteld aan overmatig vocht, zoals direct contact met water of vochtige omgevingen, omdat MDF kan opzwellen of vervormen bij langdurige blootstelling aan vocht.

Buitenshuis: MDF-kasten zijn over het algemeen niet geschikt voor gebruik buitenshuis.

MDF is gevoeliger voor vocht en kan snel beschadigd raken als het wordt blootgesteld aan regen, vochtige omstandigheden of extreme temperatuurschommelingen.

Voor buitenkasten wordt meestal gebruik gemaakt van duurzamere materialen zoals massief hout, geïmpregneerd hout, aluminium of kunststof dat beter bestand is tegen de elementen.

Kortom, als je een houten kast wilt bouwen voor binnenruimtes, dan is MDF een geschikte optie vanwege de betaalbaarheid, veelzijdigheid en gladde afwerking.

Voor buitenkasten is het echter raadzaam om te kiezen voor materialen die beter bestand zijn tegen vocht en weersinvloeden.

bouwtekening boekenkast steigerhout

Een houten kast met MDF-panelen kan zowel op de vloer als op een werkbank worden gemaakt, afhankelijk van je voorkeur en beschikbare ruimte. Hier zijn enkele overwegingen voor beide opties:

Op de vloer:

 • Voordelen: Het bouwen van de kast op de vloer kan handig zijn als je voldoende ruimte hebt en als je de kast direct op zijn uiteindelijke plaats wilt installeren. Het kan gemakkelijker zijn om grote panelen te hanteren en te monteren zonder beperkingen van een werkbank.
 • Nadelen: Werken op de vloer kan fysiek zwaarder zijn, vooral als je veel moet bukken. Daarnaast kan het werken op de vloer wat oncomfortabel zijn, vooral als je langere tijd aan het project werkt. Je moet er ook voor zorgen dat de vloer schoon en vlak is om de stabiliteit van de kast tijdens het bouwen te garanderen.

Op een werkbank:

 • Voordelen: Het bouwen van de kast op een werkbank biedt een stabiele en comfortabele werkhoogte. Je hebt een vlak oppervlak om op te werken, wat het nauwkeurig meten en zagen vergemakkelijkt. Een werkbank kan ook extra opslagruimte bieden voor gereedschap en materialen.
 • Nadelen: Als je werkbank niet groot genoeg is, kan het nodig zijn om de panelen meerdere keren te verplaatsen tijdens het bouwen van de kast. Dit kan enige extra inspanning vergen. Zorg ervoor dat de werkbank stevig genoeg is om het gewicht van de MDF-panelen en de kastconstructie te dragen.

Ongeacht of je de kast op de vloer of op een werkbank bouwt, is het belangrijk om een veilige en goed verlichte werkomgeving te creëren.

Gebruik de juiste gereedschappen en volg alle veiligheidsinstructies om ongelukken te voorkomen.

Dubbele wasmachine kast zelf maken met een bouwtekening

Hoe onderhoud je een kast van mdf?

Het onderhouden van een houten kast met MDF-panelen kan worden gedaan door het aanbrengen van lak of verf. Hier zijn enkele tips voor het onderhouden van een MDF-kast met lak of verf:

 1. Reiniging: Maak de kast regelmatig schoon met een zachte doek of een licht vochtige doek om stof en vuil te verwijderen. Vermijd agressieve reinigingsmiddelen, aangezien deze de lak of verf kunnen beschadigen.
 2. Bescherming tegen vocht: Vermijd langdurige blootstelling aan vochtige omstandigheden, zoals direct contact met water of hoge luchtvochtigheid. Plaats de kast niet in vochtige ruimtes, zoals badkamers, om schade aan het MDF te voorkomen.
 3. Bijwerken: Controleer regelmatig de staat van de lak of verf op de kast. Indien nodig kun je kleine beschadigingen of krassen bijwerken met dezelfde lak- of verfkleur. Volg de instructies van de fabrikant voor het bijwerken van de afwerking.
 4. Regelmatig onderhoud: Afhankelijk van het gebruik en de slijtage, kan het nodig zijn om de lak of verf periodiek opnieuw aan te brengen om de kast in goede staat te houden. Volg de instructies van de fabrikant voor de aanbevolen frequentie van onderhoudsbeurten.
 5. Vermijd hitte en direct zonlicht: Plaats de MDF-kast niet in de buurt van warmtebronnen zoals radiatoren of open haarden. Blootstelling aan langdurige hitte of direct zonlicht kan de afwerking van de kast doen vervagen of beschadigen.

Het is belangrijk om de specifieke instructies en aanbevelingen van de fabrikant van de lak of verf te volgen voor het beste resultaat en de duurzaamheid van de afwerking.

Zoek naar producten die geschikt zijn voor MDF en interieurtoepassingen.

bouwtekening kast mdf

Start vandaag nog met het maken van een mdf kast

Als je vandaag een houten kast met MDF-panelen wilt maken, is het belangrijk om te weten dat het bouwproces enige tijd kan duren, afhankelijk van de complexiteit en grootte van de kast. Hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

 1. Ontwerp en planning: Maak een schets of tekening van de gewenste kast, inclusief afmetingen, indeling en andere specificaties.
 2. Materiaalvoorbereiding: Verzamel alle benodigde materialen, zoals MDF-panelen, schroeven, houtlijm, houtvuller, verf of lak, en eventuele andere accessoires.
 3. Zaag de MDF-panelen op maat: Gebruik een cirkelzaag om de MDF-panelen volgens de afmetingen van je ontwerp te zagen. Zorg ervoor dat je nauwkeurig meet en veilig werkt.
 4. Montage van de kast: Begin met het monteren van de zijpanelen aan de boven- en onderpanelen. Breng houtlijm aan op de randen van de panelen en bevestig ze stevig met schroeven. Herhaal dit voor de achterpanelen en eventuele tussenpanelen.
 5. Planken en interieurinrichting: Zaag de planken op maat voor de gewenste hoogtes binnen de kast. Bevestig ze met schroeven aan de zijpanelen om planken te creëren. Voeg indien gewenst andere interieurinrichtingselementen toe, zoals lades of vakken.
 6. Afwerking: Vul eventuele schroefgaten en naden op met houtvuller en schuur de kast grondig om een glad oppervlak te krijgen. Breng vervolgens de gewenste afwerking aan met verf of lak. Volg de instructies van de fabrikant voor het aanbrengen en drogen van de afwerking.

Houd er rekening mee dat de tijd die nodig is om de kast te voltooien, kan variëren afhankelijk van je ervaring, gereedschappen en de complexiteit van het ontwerp. Zorg ervoor dat je veilig werkt en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt tijdens het bouwproces.

droger-wasmachine-ombouw-zelf-bouwen

bouwtekening kast mdf nodig, download hier >>

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   1

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.