Kattenverblijf buiten zelf maken met een uitgebreide bouwtekening!

kattenhuis-maken-van-hout

Een houten kattenverblijf voor buiten is een structuur gemaakt van hout die speciaal is ontworpen om katten een veilige en comfortabele omgeving te bieden in de buitenlucht.

Het verblijf kan verschillende functies hebben, zoals een beschermde slaapruimte, klimmogelijkheden, krabpalen en speelruimte.

Het houten materiaal biedt duurzaamheid en kan worden behandeld om het bestand te maken tegen weersinvloeden.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het kattenverblijf voldoende ventilatie, bescherming tegen roofdieren en voldoende ruimte biedt voor de katten om vrij te bewegen.

Kattenverblijf buiten maken van hout in 8 stappen

Als je een houten kattenverblijf voor buiten wilt maken, volgen hier enkele basisstappen:

 1. Plan en ontwerp: Bedenk hoe groot en complex je het kattenverblijf wilt maken. Maak een schets of gebruik een ontwerptool om de afmetingen en indeling te bepalen.
 2. Verzamel materialen: Koop het benodigde hout, zoals multiplex of geïmpregneerd hout dat bestand is tegen weersinvloeden. Zorg ook voor de juiste gereedschappen, zoals een zaag, schroeven, boormachine en meetgereedschap.
 3. Bouw het frame: Begin met het bouwen van het basisframe van het verblijf. Snijd het hout op maat en monteer de stukken volgens je ontwerp. Zorg ervoor dat het frame stevig en stabiel is.
 4. Maak de wanden: Bevestig de wandpanelen aan het frame. Je kunt gebruikmaken van voorgefabriceerde panelen of individuele planken aan elkaar bevestigen. Zorg voor voldoende ventilatieopeningen in de wanden.
 5. Creëer een dak: Plaats een dakconstructie bovenop het kattenverblijf om bescherming te bieden tegen regen en zonlicht. Dit kan een schuin dak zijn met waterdicht materiaal zoals dakleer of golfplaten.
 6. Voeg accessoires toe: Installeer krabpalen, platforms, planken en andere elementen om de katten voldoende ruimte en activiteiten te bieden.
 7. Afwerking en behandeling: Schuur het hout glad en verwijder eventuele splinters. Behandel het hout met een geschikte buitenbeits of verf om het te beschermen tegen weersinvloeden.
 8. Plaatsing: Kies een geschikte locatie in je tuin om het kattenverblijf te plaatsen. Zorg ervoor dat het stabiel staat en bescherming biedt tegen extreme weersomstandigheden.

Vergeet niet dat het belangrijk is om het kattenverblijf regelmatig schoon te maken en te controleren op eventuele reparaties.

Zorg ervoor dat het verblijf veilig is en de katten beschermt tegen roofdieren.

Als je niet zeker bent van je vaardigheden, overweeg dan om professionele hulp in te schakelen of gebruik te maken van bouwplannen voor kattenverblijven die online beschikbaar zijn.

kattenhuisjes-detail-bouwtekening

Waarom een kattenverblijf voor buiten?

Een houten kattenverblijf voor buiten heeft verschillende voordelen:

 1. Duurzaamheid: Hout is over het algemeen een duurzaam en robuust materiaal, vooral als het goed behandeld is om bestand te zijn tegen weersinvloeden. Een houten kattenverblijf kan jarenlang meegaan en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden.
 2. Natuurlijke uitstraling: Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling die goed past bij een buitenomgeving. Het kan esthetisch aantrekkelijk zijn en in harmonie zijn met je tuin of buitenruimte.
 3. Isolatie: Hout biedt van nature enige isolatie, waardoor het kattenverblijf comfortabeler kan zijn voor je katten. Het helpt warmte vast te houden in koudere seizoenen en biedt enige bescherming tegen hitte in warmere seizoenen.
 4. Aanpassingsvermogen: Hout is relatief gemakkelijk te bewerken en aan te passen. Je kunt het kattenverblijf ontwerpen en bouwen op basis van de specifieke behoeften en voorkeuren van je katten. Je kunt elementen toevoegen zoals krabpalen, klimmogelijkheden en slaapruimtes om het verblijf aantrekkelijk en functioneel te maken voor je katten.
 5. Milieuvriendelijk: Als je kiest voor hout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen, kan een houten kattenverblijf een milieuvriendelijke optie zijn. Hout is een hernieuwbaar materiaal en kan worden gerecycled of afgebroken zonder veel schadelijke gevolgen voor het milieu.

Het is echter belangrijk om ervoor te zorgen dat het hout goed behandeld is om bestand te zijn tegen vocht, schimmels en insecten.

Regelmatig onderhoud, zoals het opnieuw aanbrengen van een beschermende laag, kan helpen om de levensduur van het houten kattenverblijf te verlengen.

Welk hout gebruik je voor een kattenverblijf?

Voor een houten kattenverblijf buiten is het aan te raden om duurzaam hout te gebruiken dat bestand is tegen weersinvloeden. Enkele geschikte houtsoorten zijn:

 1. Multiplex: Multiplex is een veelgebruikte houtsoort voor kattenverblijven. Het bestaat uit meerdere lagen houtfineer die kruislings op elkaar zijn gelijmd, waardoor het sterk en stabiel is. Kies voor multiplex met een waterbestendige verlijming (bijvoorbeeld met een WBP-label) om het verblijf beter bestand te maken tegen vocht.
 2. Geïmpregneerd hout: Geïmpregneerd hout is behandeld met een beschermende stof, meestal een houtverduurzamingsmiddel, om het hout te beschermen tegen rot, schimmels en insecten. Dit type hout is geschikt voor buitentoepassingen en kan een goede keuze zijn voor een kattenverblijf.
 3. Red Cedar: Red Cedar is een duurzame houtsoort die van nature bestand is tegen rot, insecten en weersinvloeden. Het heeft ook de eigenschap om onaangename geuren af te weren, wat handig kan zijn in een kattenverblijf. Red Cedar heeft een karakteristieke geur en een mooie uitstraling.

Bij het kiezen van het hout is het belangrijk om te letten op de kwaliteit en behandeling van het hout.

Zorg ervoor dat het hout afkomstig is van een betrouwbare bron en indien mogelijk afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen.

Behandel het hout ook met een geschikte beits, verf of sealer om het verder te beschermen tegen vocht en weersinvloeden.

kattenhuis-voor-buiten-bouwtekening

Voordelen en nadelen van een houten kattenverblijf buiten

Voordelen van een kattenverblijf buiten:

 1. Veilige buitenruimte: Een kattenverblijf buiten biedt katten de mogelijkheid om van de buitenlucht te genieten en te verkennen zonder blootgesteld te worden aan gevaren zoals verkeer, roofdieren of andere potentiële risico’s.
 2. Verrijking en stimulatie: Een buitenomgeving biedt katten nieuwe geuren, geluiden, en visuele prikkels die hun zintuigen stimuleren. Dit kan bijdragen aan hun mentale en fysieke welzijn.
 3. Fysieke activiteit: Een kattenverblijf buiten moedigt katten aan om te klimmen, springen, rennen en spelen, wat bijdraagt aan hun lichamelijke gezondheid en helpt bij het voorkomen van overgewicht en verveling.
 4. Natuurlijk gedrag: Buitenruimte stelt katten in staat om natuurlijk gedrag uit te oefenen, zoals jagen, klimmen en zonnebaden, wat essentieel is voor hun welzijn.
 5. Minder stress: Voor katten die binnenshuis worden gehouden, kan een buitenverblijf een manier zijn om stress te verminderen door hen een afwisseling van omgeving en nieuwe prikkels te bieden.

Nadelen van een kattenverblijf buiten:

 1. Blootstelling aan elementen: Katten kunnen worden blootgesteld aan weersomstandigheden zoals extreme hitte, kou, regen of sneeuw, wat ongemak kan veroorzaken. Zorg ervoor dat het kattenverblijf voldoende beschutting biedt tegen deze elementen.
 2. Risico’s en gevaren: Zelfs met een kattenverblijf buiten kunnen er nog steeds risico’s zijn, zoals confrontaties met wilde dieren, het oppikken van ziektes of parasieten, en potentiële gevaren in de omgeving. Het is belangrijk om de buitenruimte veilig te maken en regelmatig toezicht te houden.
 3. Beperkte ruimte: Afhankelijk van de grootte van het kattenverblijf, kan de ruimte beperkt zijn in vergelijking met de totale vrijheid van een open buitenomgeving. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het verblijf voldoende ruimte biedt voor katten om te bewegen en te spelen.
 4. Onderhoud: Een kattenverblijf buiten vereist regelmatig onderhoud, zoals het schoonmaken van de ruimte en het controleren op eventuele reparaties of schade.
 5. Sociale interactie: Katten in een buitenverblijf hebben mogelijk beperkte sociale interactie met mensen en andere huisdieren in vergelijking met katten die binnenshuis leven.

Het is belangrijk om de specifieke behoeften en persoonlijkheid van je kat(ten) in overweging te nemen bij het beslissen of een kattenverblijf buiten geschikt is.

Het kan nuttig zijn om advies in te winnen bij een dierenarts of een professional op het gebied van kattengedrag om de beste keuze te maken.

kattenverblijf buiten

Kattenverblijf buiten onderhoud

Het onderhouden van een houten kattenverblijf buiten is belangrijk om ervoor te zorgen dat het verblijf in goede staat blijft en een veilige en comfortabele omgeving blijft bieden voor je katten. Hier zijn enkele onderhoudstips:

 1. Reinig regelmatig: Maak het kattenverblijf regelmatig schoon om vuil, kattenhaar en eventuele urine of uitwerpselen te verwijderen. Gebruik een mild schoonmaakmiddel en water om de oppervlakken schoon te vegen. Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën die schadelijk kunnen zijn voor je katten.
 2. Controleer op schade: Inspecteer regelmatig het houten verblijf op eventuele schade, zoals losse planken, scheuren of splinters. Repareer deze problemen zo snel mogelijk om te voorkomen dat je katten gewond raken of dat er andere problemen ontstaan.
 3. Behandel het hout: Om het hout te beschermen tegen weersinvloeden, overweeg om het regelmatig opnieuw te behandelen met een geschikte buitenbeits, verf of sealer. Volg de instructies van de fabrikant voor het juiste gebruik en de toepassing van het product.
 4. Controleer de ventilatie: Zorg ervoor dat de ventilatieopeningen in het kattenverblijf niet verstopt zijn door vuil, bladeren of andere materialen. Dit zorgt voor een goede luchtcirculatie en voorkomt mogelijke ophoping van vocht.
 5. Controleer de bevestigingen: Controleer regelmatig de schroeven, scharnieren, sloten en andere bevestigingen om ervoor te zorgen dat ze stevig zijn en goed functioneren. Draai of vervang indien nodig.
 6. Bescherm tegen knaagdieren: Controleer het kattenverblijf op mogelijke openingen of zwakke plekken waar knaagdieren toegang kunnen krijgen. Vul eventuele openingen op en neem maatregelen om te voorkomen dat knaagdieren het verblijf binnendringen.
 7. Houd het omgevingsgebied schoon: Houd het gebied rondom het kattenverblijf vrij van overmatig gras, onkruid of rommel. Dit helpt om te voorkomen dat ongedierte zich rondom het verblijf nestelt en zorgt voor een schonere omgeving voor je katten.

Door regelmatig onderhoud uit te voeren, kun je de levensduur van het houten kattenverblijf verlengen en ervoor zorgen dat het een veilige en comfortabele ruimte blijft voor je katten om van te genieten.

kattenhuis-bouwplan

Het schilderen of lakken van een houten kattenverblijf kan verschillende voordelen bieden, zoals het beschermen van het hout tegen weersinvloeden, het verlengen van de levensduur van het verblijf en het verbeteren van de esthetiek.

Hier zijn enkele overwegingen bij het schilderen of lakken van een houten kattenverblijf:

 1. Kies de juiste verf of lak: Gebruik verf of lak die geschikt is voor buitentoepassingen en veilig is voor dieren. Kies een verf of lak op waterbasis die geen schadelijke oplosmiddelen of giftige stoffen bevat. Controleer ook of de verf of lak bestand is tegen vocht en schimmel.
 2. Voorbereiding van het oppervlak: Voor het schilderen of lakken is het belangrijk om het oppervlak goed voor te bereiden. Schuur het hout glad om eventuele ruwe plekken of splinters te verwijderen. Reinig het oppervlak grondig om stof, vuil en vet te verwijderen.
 3. Bescherming van de katten: Laat de verf of lak volledig uitharden voordat je de katten toegang geeft tot het verblijf. Zorg ervoor dat de verf of lak volledig droog is en er geen schadelijke dampen meer vrijkomen. Plaats ook eventuele krabpalen of andere objecten op een veilige afstand van het pas geverfde oppervlak.
 4. Kleurkeuze: Kies een kleur die past bij jouw smaak en de omgeving. Lichte kleuren kunnen helpen om het verblijf koeler te houden in de zon, terwijl donkere kleuren warmte kunnen absorberen. Overweeg ook de voorkeuren van je katten, aangezien sommige katten mogelijk bepaalde kleuren aantrekkelijker vinden.
 5. Onderhoud: Na het schilderen of lakken is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Controleer de verf of lak op eventuele slijtage, schade of afbladderen en repareer indien nodig. Voer regelmatig schoonmaak- en onderhoudsbeurten uit om het verblijf in goede staat te houden.

Het schilderen of lakken van een houten kattenverblijf kan helpen om het te beschermen en het een aantrekkelijke uitstraling te geven. Zorg ervoor dat je veilige en geschikte materialen gebruikt en zorgvuldig de voorbereiding en het onderhoud uitvoert om ervoor te zorgen dat het verblijf veilig is voor je katten.

kattenhok-maken-bouwplan

Kattenverblijf ook geschikt voor kitten?

Een houten kattenverblijf kan ook geschikt zijn voor kittens, maar er zijn enkele extra overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Maaswijdte: Zorg ervoor dat de openingen tussen de houten panelen of het gaas in het kattenverblijf klein genoeg zijn om te voorkomen dat kittens ontsnappen. Kittens kunnen klein genoeg zijn om door smalle openingen te glippen, dus controleer de maaswijdte om ervoor te zorgen dat ze veilig binnen blijven.
 2. Hoogte en beklimmogelijkheden: Kittens zijn actieve en nieuwsgierige dieren die graag klimmen en verkennen. Zorg ervoor dat het kattenverblijf voldoende hoogte en beklimmogelijkheden biedt, zoals platforms, planken of krabpalen, waar kittens veilig kunnen klimmen en spelen.
 3. Veilige materialen: Controleer of het hout en eventuele andere materialen die in het kattenverblijf worden gebruikt veilig zijn voor kittens. Vermijd giftige materialen, scherpe randen of losse onderdelen waar kittens zich aan kunnen verwonden.
 4. Bescherming tegen roofdieren: Zorg ervoor dat het kattenverblijf voldoende bescherming biedt tegen mogelijke roofdieren, vooral als het buiten wordt geplaatst. Controleer of er geen openingen zijn waar roofdieren zoals vossen of coyotes naar binnen kunnen komen.
 5. Toezicht: Houd toezicht op kittens wanneer ze in het kattenverblijf zijn, vooral als ze nog jong en onervaren zijn. Ze kunnen onhandig zijn bij het navigeren in het verblijf en extra begeleiding nodig hebben om ervoor te zorgen dat ze veilig blijven.

Zorg er altijd voor dat het kattenverblijf een veilige omgeving biedt voor kittens, met voldoende ruimte om te spelen, te rusten en te verkennen. Houd hun behoeften en veiligheid in gedachten bij het ontwerpen en inrichten van het kattenverblijf.

Een kattenverblijf ook handig voor bescherming tegen andere dieren

Een houten kattenverblijf kan helpen om katten te beschermen tegen honden. Hier zijn enkele suggesties om het kattenverblijf veilig te maken voor katten en om te voorkomen dat honden toegang krijgen:

 1. Kies een stevig ontwerp: Zorg ervoor dat het houten kattenverblijf stevig en goed gebouwd is, zodat het bestand is tegen pogingen van honden om binnen te dringen. Gebruik duurzaam hout en stevige bevestigingsmaterialen om het verblijf robuust te maken.
 2. Hoogte en afmetingen: Maak het kattenverblijf hoog genoeg, zodat honden er niet gemakkelijk bij kunnen. Houd rekening met de grootte van de honden in de omgeving en pas de hoogte van het verblijf dienovereenkomstig aan. Ook de afmetingen van de openingen moeten klein genoeg zijn om te voorkomen dat honden naar binnen kunnen.
 3. Versterk de omheining: Als het kattenverblijf een omheining heeft, zorg er dan voor dat deze stevig en hoog genoeg is om honden buiten te houden. Overweeg om extra bescherming toe te voegen, zoals gaas of beveiligingspanelen, om te voorkomen dat honden door de omheining kunnen breken of graven.
 4. Veilige ingang: Zorg voor een veilige en hondbestendige ingang voor het kattenverblijf. Gebruik bijvoorbeeld een kattenluikje met een mechanisme dat alleen opengaat voor katten met een speciale halsband of chip. Dit voorkomt dat honden het verblijf kunnen betreden.
 5. Toezicht: Houd toezicht op het kattenverblijf en de omgeving om te voorkomen dat honden te dichtbij komen. Zorg ervoor dat het verblijf zich op een plek bevindt waar honden niet gemakkelijk bij kunnen komen, en houd rekening met de mogelijkheid dat honden kunnen graven of klimmen.
 6. Sociale interactie: Zorg ervoor dat katten en honden in de omgeving veilig en gecontroleerd met elkaar kunnen omgaan, indien gewenst. Dit kan helpen om een vreedzame co-existentie te bevorderen en het risico op confrontaties tussen katten en honden te verminderen.

Het is belangrijk om te erkennen dat geen enkele barrière of kattenverblijf 100% hondbestendig is.

Toezicht en preventieve maatregelen zijn altijd essentieel om de veiligheid van je katten te waarborgen.

Het is ook belangrijk om te voldoen aan de lokale regels en voorschriften met betrekking tot het houden van huisdieren en om de eigenaren van de honden in de omgeving bewust te maken van je intenties om de katten te beschermen.

kattenhuisje-bouwen-kattenverblijf buiten

Kattenverblijf buiten met of zonder kattenbak

Een kattenverblijf buiten kan zeker worden voorzien van een kattenbak, zodat je katten een comfortabele en afgezonderde ruimte hebben om hun behoeften te doen. Hier zijn enkele suggesties voor het integreren van een kattenbak in een buitenkattenverblijf:

 1. Plaatsing van de kattenbak: Kies een geschikte locatie in het kattenverblijf om de kattenbak te plaatsen. Zorg ervoor dat het een rustige en toegankelijke plek is waar je katten gemakkelijk naar binnen kunnen gaan en hun behoefte kunnen doen.
 2. Afzondering en privacy: Creëer een afgezonderde en rustige ruimte rondom de kattenbak om je katten privacy te bieden tijdens het gebruik ervan. Dit kan worden gedaan door het plaatsen van scheidingswanden of gordijnen in het verblijf.
 3. Kattenbaksysteem: Overweeg het gebruik van een kattenbaksysteem dat geschikt is voor gebruik buitenshuis. Er zijn speciale kattenbakken verkrijgbaar die bestand zijn tegen weersinvloeden en die gemakkelijk schoon te maken zijn.
 4. Bodembedekking: Kies een geschikte bodembedekking voor de kattenbak die bestand is tegen vocht en de weersomstandigheden buiten. Bijvoorbeeld, gebruik klontvormende kattenbakvulling of andere waterbestendige materialen die geurcontrole bieden.
 5. Onderhoud en schoonmaken: Zorg voor regelmatig onderhoud en schoonmaak van de kattenbak om een hygiënische omgeving te behouden. Verwijder dagelijks de uitwerpselen en klonten uit de kattenbak en vervang indien nodig de bodembedekking. Reinig de kattenbak regelmatig met een mild reinigingsmiddel om geurtjes en bacteriën te verminderen.
 6. Ventilatie: Zorg ervoor dat het kattenverblijf voldoende ventilatie heeft om de luchtstroom te bevorderen en geurtjes te verminderen. Dit is vooral belangrijk in de buurt van de kattenbak. Controleer of er voldoende ventilatieopeningen zijn om de luchtcirculatie te bevorderen.

Het integreren van een kattenbak in een buitenkattenverblijf biedt je katten een handige en hygiënische plek om hun behoefte te doen, terwijl ze nog steeds kunnen genieten van de buitenlucht en de veilige omgeving van het verblijf.

Zorg ervoor dat je regelmatig de kattenbak controleert en schoonmaakt om een gezonde omgeving voor je katten te behouden.

kattenverblijf buiten

Handige kattenverblijf bouwplan

Hier is een eenvoudig bouwplan voor een basis houten kattenverblijf. Dit is een algemene gids en je kunt de afmetingen en details aanpassen aan jouw specifieke behoeften en voorkeuren.

Benodigde materialen:

 • Multiplex of geïmpregneerd houten planken
 • Balken voor het frame
 • Schroeven
 • Boormachine
 • Zaag
 • Meetgereedschap
 • Scharnieren
 • Slot
 • Krabpalen, platforms, speelgoed (optioneel)
 • Buitenbeits of verf (optioneel)

Stappen:

 1. Plan en ontwerp:
  • Bepaal de gewenste afmetingen en indeling van het kattenverblijf.
  • Maak een schets met de afmetingen van de zijwanden, deur, dak, en eventuele extra functies zoals platforms of krabpalen.
 2. Frame:
  • Zaag de balken op maat voor het frame van het kattenverblijf.
  • Monteer het frame volgens de afmetingen van je ontwerp, gebruik schroeven om de balken aan elkaar te bevestigen.
 3. Zijwanden:
  • Zaag de multiplex- of houten planken op maat voor de zijwanden.
  • Bevestig de zijwanden aan het frame met schroeven.
 4. Deur:
  • Zaag een opening voor de deur in een van de zijwanden.
  • Bevestig scharnieren aan de zijkant van de deuropening en aan de deur zelf.
  • Monteer de deur aan het kattenverblijf met behulp van de scharnieren.
  • Voeg een slot toe aan de deur om de toegang tot het kattenverblijf te beperken.
 5. Dak:
  • Zaag het dakframe op maat en bevestig het aan de bovenkant van het kattenverblijf.
  • Bedek het dak met waterdicht materiaal, zoals dakleer of golfplaten.
  • Zorg ervoor dat het dak goed vastzit en bescherming biedt tegen regen en zonlicht.
 6. Afwerking:
  • Schuur het hout glad om eventuele splinters te verwijderen.
  • Behandel het hout met buitenbeits of verf om het te beschermen tegen weersinvloeden.
  • Voeg eventuele extra functies toe, zoals krabpalen, platforms of speelgoed, om het kattenverblijf aantrekkelijker te maken voor je katten.

Dit bouwplan dient als een basisrichtlijn, maar je kunt het ontwerp en de details aanpassen aan jouw wensen en de behoeften van je katten. Het is ook belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie, bescherming tegen roofdieren en voldoende ruimte voor je katten om vrij te bewegen.

kattenhuisjes-detail-bouwtekening

Kattenverblijf bouwtekening downloaden? klik hier >>

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.