Ombouw wasmachine en droger van hout zelf maken?

ombouw wasmachine en droger

Het ombouwen van een wasmachine en droger met hout kan een leuk doe-het-zelfproject zijn dat zowel functionaliteit als esthetiek toevoegt aan je wasruimte.

Hier zijn de stappen die je kunt volgen om dit project uit te voeren:

Benodigdheden:

 • Houten planken (bijvoorbeeld multiplex of MDF)
 • Meetlint
 • Potlood
 • Zaag
 • Boormachine en schroeven
 • Schuurpapier
 • Verf of beits (indien gewenst)
 • Scharnieren en handgrepen (optioneel)
ombouw wasmachine en droger

Stappen:

 1. Meet en plan: Meet de afmetingen van je wasmachine en droger zorgvuldig op. Dit omvat de breedte, diepte en hoogte van beide apparaten. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte overlaat voor ventilatie rond de apparaten.
 2. Kies het hout en zaag: Kies het type hout dat je wilt gebruiken voor de ombouw. Multiplex of MDF zijn vaak goede keuzes omdat ze gemakkelijk te bewerken zijn. Zaag het hout op maat volgens de afmetingen die je hebt gemeten. Je zult stukken nodig hebben voor de zijkanten, bovenkant, bodem en eventuele tussenplanken.
 3. Monteer de basisstructuur: Begin met het monteren van de basisstructuur. Dit omvat het aan elkaar bevestigen van de zijkanten, bovenkant en bodem van de ombouw. Je kunt hiervoor een boormachine en schroeven gebruiken. Zorg ervoor dat de structuur stevig is en goed in elkaar past.
 4. Voeg tussenplanken toe: Als je extra opbergruimte wilt creëren, voeg dan tussenplanken toe aan de ombouw. Dit kunnen planken zijn die zich boven de wasmachine en droger bevinden. Zorg ervoor dat de hoogte van de planken voldoende is om de apparaten eronder te laten passen.
 5. Schuur en afwerken: Schuur de randen en oppervlakken van de ombouw om eventuele ruwe plekken of splinters te verwijderen. Je kunt er ook voor kiezen om de ombouw te schilderen of te beitsen om hem aan te passen aan je interieur.
 6. Plaatsing van de apparaten: Plaats de wasmachine en droger in de ombouw en schuif ze op hun plaats. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor ventilatie rond de apparaten om oververhitting te voorkomen.
 7. Optionele afwerking: Als je dat wilt, kun je scharnieren en handgrepen toevoegen aan de deuren van de ombouw voor gemakkelijke toegang tot de apparaten. Dit kan ook helpen om het geheel er netjes uit te laten zien.
 8. Test en aanpassingen: Zodra alles op zijn plaats staat, test je de functionaliteit van de ombouw door de apparaten te gebruiken. Zorg ervoor dat er voldoende ruimte is voor luchtcirculatie en dat de apparaten goed werken.

Houd er rekening mee dat bij het ombouwen van apparaten met hout, veiligheid en ventilatie erg belangrijk zijn. Zorg ervoor dat je de apparaten niet oververhit of belemmert in hun werking.

Als je twijfelt, is het een goed idee om een professional te raadplegen voordat je het project voltooit.

ombouw wasmachine en droger

Wat zijn de voordelen van een ombouw wasmachine en droger

Het ombouwen van een wasmachine en droger met hout heeft verschillende voordelen, zowel qua functionaliteit als esthetiek. Hier zijn enkele van de voordelen:

 1. Esthetiek en integratie: Een ombouw van hout kan de wasmachine en droger integreren in je interieur en de ruimte eromheen er netter uit laten zien. Het kan een rommelige wasruimte opvrolijken en een gestroomlijnde uitstraling geven.
 2. Ruimtebesparing: Door een ombouw te maken die specifiek is ontworpen voor je wasmachine en droger, kun je de beschikbare ruimte optimaal benutten. Je kunt extra planken toevoegen voor opslag of zelfs een opvouwruimte creëren boven de apparaten.
 3. Verbergen van lelijke apparaten: Sommige wasmachines en drogers hebben een minder aantrekkelijk uiterlijk. Met een houten ombouw kun je deze apparaten verbergen en een uniforme uitstraling aan je wasruimte geven.
 4. Bescherming van apparaten: Een houten ombouw kan een extra laag bescherming bieden aan je wasmachine en droger tegen stof, vuil en eventuele beschadigingen.
 5. Veelzijdigheid in ontwerp: Je kunt de ombouw aanpassen aan je persoonlijke stijl en voorkeuren. Je hebt de vrijheid om te kiezen uit verschillende houtsoorten, afwerkingen en kleuren die passen bij de rest van je interieur.
 6. Gebruik als werkblad: Je kunt de bovenkant van de ombouw gebruiken als een extra werkblad om kleding op te vouwen of andere taken uit te voeren.
 7. Verbeterde geluids- en trillingsisolatie: Een houten ombouw kan helpen om geluid en trillingen van de apparaten te verminderen, waardoor de omgevingsgeluiden in je huis verminderen.
 8. DIY-voldoening: Het bouwen van een houten ombouw is een doe-het-zelfproject dat voldoening kan geven. Het is een creatieve en praktische manier om je ruimte te verbeteren.
 9. Aanpassing aan specifieke behoeften: Je kunt de ombouw ontwerpen om aan je specifieke behoeften te voldoen. Bijvoorbeeld, als je extra opbergruimte nodig hebt, kun je meer planken toevoegen. Als je gewoon wilt dat de apparaten er beter uitzien, kun je focussen op het visuele aspect.

Houd er echter rekening mee dat het bouwen van een ombouw met hout enige vaardigheden en kennis vereist.

Als je niet zeker bent van je doe-het-zelfvaardigheden, kan het raadzaam zijn om professionele hulp in te schakelen om ervoor te zorgen dat het eindresultaat zowel functioneel als veilig is.

ombouw wasmachine en droger

Wat zijn de nadelen van een ombouw wasmachine en droger

Hoewel het ombouwen van een wasmachine en droger met hout vele voordelen kan bieden, zijn er ook enkele mogelijke nadelen en overwegingen waar je rekening mee moet houden:

 1. Ventilatie en hitteafvoer: Een van de belangrijkste zorgen bij het ombouwen van apparaten is het zorgen voor voldoende ventilatie en hitteafvoer. Wasmachines en drogers genereren warmte en vocht tijdens het gebruik, en een slechte luchtcirculatie kan leiden tot oververhitting van de apparaten of zelfs tot storingen.
 2. Toegang voor onderhoud en reparaties: Als de ombouw de toegang tot de apparaten belemmert, kan dit problematisch zijn als er onderhoud of reparaties nodig zijn. Technici moeten gemakkelijk bij de apparaten kunnen komen om eventuele problemen op te lossen.
 3. Extra kosten en tijd: Het bouwen van een houten ombouw vereist tijd, materialen en mogelijk gereedschap. Dit kan extra kosten met zich meebrengen, zowel in termen van geld als van de tijd die je moet investeren om het project te voltooien.
 4. Verlies van ruimte: Hoewel een ombouw ruimte kan besparen door alles netjes te organiseren, kan het ook betekenen dat je minder vrije ruimte hebt in je wasruimte. Dit kan een nadeel zijn als je wasruimte al beperkt is.
 5. Design en stijl: Hoewel het personaliseren van de ombouw een voordeel kan zijn, kan het ook een nadeel zijn als het niet goed past bij de rest van je interieur. Een misplaatste ombouw kan de algehele esthetiek van de ruimte negatief beïnvloeden.
 6. Vocht en duurzaamheid: Hout kan gevoelig zijn voor vocht en water, vooral in een omgeving zoals een wasruimte. Als het hout niet goed wordt behandeld, kan het uitzetten, kromtrekken of zelfs beschadigd raken door vocht.
 7. Doe-het-zelf-complexiteit: Als je geen ervaring hebt met bouwprojecten, kan het bouwen van een ombouw met hout uitdagend zijn. Het vereist vaardigheden op het gebied van meten, zagen, monteren en afwerken.
 8. Resale-waarde en aanpassingen: Het toevoegen van een aangepaste ombouw kan de waarde van je huis beïnvloeden als potentiële kopers de wasruimte niet op dezelfde manier willen gebruiken als jij. Het kan ook moeilijk zijn om de ombouw te verwijderen als je in de toekomst je apparaten wilt vervangen.

Het is belangrijk om deze nadelen zorgvuldig af te wegen tegen de voordelen voordat je beslist om een ombouw voor je wasmachine en droger te maken.

Als je ervoor kiest om dit project aan te pakken, zorg er dan voor dat je goed onderzoek doet, de nodige veiligheidsmaatregelen neemt en overweegt om professioneel advies in te winnen als dat nodig is.

ombouw wasmachine en droger

Gebruik de juiste afwerking

Een goede afwerking van de houten ombouw voor je wasmachine en droger is essentieel om ervoor te zorgen dat het eindresultaat er niet alleen mooi uitziet, maar ook duurzaam en functioneel is. Hier zijn enkele stappen om een goede afwerking te bereiken:

 1. Schuren: Begin met het schuren van alle oppervlakken van het hout om eventuele ruwe plekken, splinters en oneffenheden te verwijderen. Dit zal helpen om een glad oppervlak te creëren en de verf of beits gelijkmatig aan te brengen.
 2. Voorbereiding voor verf of beits:
  • Als je van plan bent om het hout te verven, gebruik dan een primer om een goede basis te creëren voor de verf. Laat de primer drogen volgens de instructies op de verpakking.
  • Als je het hout wilt beitsen, kies dan een beits die geschikt is voor binnengebruik en de houtsoort die je hebt gebruikt. Beits kan de natuurlijke houtnerf accentueren.
 3. Schilderen of beitsen: Breng de verf of beits aan volgens de instructies van de fabrikant. Gebruik gelijkmatige bewegingen en zorg ervoor dat je geen druppels, strepen of borstelmarkeringen achterlaat. Laat elke laag goed drogen voordat je een volgende laag aanbrengt. Afhankelijk van de gewenste dekking, kunnen meerdere lagen nodig zijn.
 4. Bescherming tegen vocht: Als je wasruimte vochtig is, overweeg dan om een waterbestendige of vochtbestendige afwerking aan te brengen om het hout te beschermen tegen schade door vocht.
 5. Afdichting: Breng indien gewenst een heldere afdichtingslaag aan om de verf of beits te beschermen en de levensduur van de afwerking te verlengen.
 6. Detailafwerking: Werk eventuele details af, zoals de randen en hoeken, om ervoor te zorgen dat het hele stuk er professioneel uitziet.
 7. Scharnieren en handgrepen: Als je deuren in de ombouw hebt, monteer dan scharnieren en handgrepen volgens de instructies. Zorg ervoor dat de deuren soepel openen en sluiten.
 8. Controleer op fouten: Voer een grondige inspectie uit om ervoor te zorgen dat er geen onvolkomenheden zijn in de afwerking, zoals druppels, luchtbellen of andere onregelmatigheden.
 9. Laat het volledig drogen: Voordat je de wasmachine en droger in de ombouw plaatst, laat je de afwerking volledig uitharden en uitzetten. Dit kan enkele dagen duren, afhankelijk van het type verf of beits dat je hebt gebruikt.
 10. Plaatsing van apparaten: Plaats ten slotte voorzichtig de wasmachine en droger in de ombouw en zorg ervoor dat ze stevig op hun plaats staan.

Onthoud dat een goede afwerking niet alleen draait om het esthetische aspect, maar ook om het beschermen van het hout en het behouden van de duurzaamheid van je ombouw op lange termijn.

ombouw wasmachine en droger

Wat is de beste plaats om de ombouw wasmachine en droger te plaatsen

Bij het bepalen van de beste plaats voor de houten ombouw van je wasmachine en droger, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden. Hier zijn enkele overwegingen om te bepalen waar je de ombouw het beste kunt plaatsen:

 1. Toegankelijkheid: Plaats de ombouw op een locatie die gemakkelijk toegankelijk is voor het laden en lossen van de wasmachine en droger. Je wilt niet dat de ombouw de toegang tot de apparaten belemmert wanneer je ze moet gebruiken.
 2. Ventilatie: Kies een plek waar voldoende ventilatie mogelijk is. Zorg ervoor dat er ruimte is voor luchtcirculatie rond de apparaten om oververhitting te voorkomen. Dit is vooral belangrijk omdat wasmachines en drogers warmte genereren tijdens het gebruik.
 3. Ruimte: Overweeg de beschikbare ruimte in je wasruimte. Zorg ervoor dat de ombouw past zonder de ruimte te overweldigen of de functionaliteit van andere apparaten of opslagruimte te beperken.
 4. Ergonomie: Plaats de ombouw op een hoogte die comfortabel is voor jou om de wasmachine en droger te bedienen. Het kan handig zijn als je niet hoeft te bukken of te rekken om de apparaten te bereiken.
 5. Esthetiek: Kies een locatie die past bij de algehele esthetiek van je wasruimte en je huis. De ombouw moet visueel passen bij de rest van het interieur.
 6. Functionaliteit: Overweeg hoe je de ombouw wilt gebruiken. Als je extra opbergruimte of een werkblad wilt, plaats de ombouw dan op een plek waar dit goed werkt met je dagelijkse routines.
 7. Gemak van installatie: Houd rekening met de installatievereisten van de ombouw. Zorg ervoor dat je voldoende ruimte hebt om de ombouw te monteren en dat je gemakkelijk toegang hebt tot de plek waar je scharnieren, handgrepen en andere bevestigingen wilt aanbrengen.
 8. Geluidsisolatie: Overweeg of de ombouw kan helpen om geluid en trillingen van de apparaten te verminderen. Plaatsing tegen een muur of stevige ondergrond kan helpen om dit effect te versterken.
 9. Toekomstige behoeften: Denk na over mogelijke toekomstige veranderingen, zoals het vervangen van de apparaten of het herindelen van de wasruimte. Zorg ervoor dat de plaatsing van de ombouw flexibel genoeg is om aan deze behoeften te voldoen.

Uiteindelijk hangt de beste plaats voor de houten ombouw af van je specifieke ruimte, behoeften en voorkeuren. Neem de tijd om te overwegen wat het beste werkt voor jouw situatie voordat je de definitieve beslissing neemt.

ombouw wasmachine en droger

Gebruik een handige bouwplan

Een bouwtekening kan je helpen om het project gestructureerd en nauwkeurig aan te pakken. Als je meer gedetailleerde hulp nodig hebt, raad ik aan om online bronnen te raadplegen of professionele hulp in te schakelen.

Hier zijn de stappen voor het maken van een eenvoudige bouwtekening:

 1. Bepaal de afmetingen: Meet de breedte, diepte en hoogte van je wasmachine en droger. Bepaal hoeveel ruimte je wilt laten voor ventilatie en eventuele tussenplanken.
 2. Teken een basisplattegrond: Begin met het tekenen van een plattegrond van de bovenkant van de ombouw op een stuk papier. Gebruik schaal als je nauwkeurig wilt zijn. Teken rechthoeken die de buitenmaten van de ombouw vertegenwoordigen.
 3. Voeg zijwanden toe: Trek verticale lijnen om de zijkanten van de ombouw te vertegenwoordigen. Deze moeten parallel lopen aan de zijkanten van de plattegrond.
 4. Voeg voorkant en achterkant toe: Trek horizontale lijnen om de voorkant en achterkant van de ombouw te vertegenwoordigen. Je hebt nu een basisrechthoekige schets van de ombouw.
 5. Teken planken en deuren: Voeg horizontale lijnen toe om de plaatsing van eventuele tussenplanken aan te geven. Als je deuren wilt toevoegen, teken dan rechthoekige vlakken op de juiste plaatsen.
 6. Etiketten en maten: Geef de verschillende onderdelen van de ombouw etiketten, zoals “Bovenkant”, “Bodem”, “Zijkant links”, “Zijkant rechts”, “Tussenplank”, enz. Voeg ook de afmetingen van elk onderdeel toe.
 7. Details en accessoires: Voeg indien nodig details toe, zoals scharnieren, handgrepen en andere bevestigingsmiddelen. Je kunt ook aangeven welk type hout je wilt gebruiken en hoe je het wilt afwerken.
 8. Controleer en verbeter: Controleer de bouwtekening om ervoor te zorgen dat alle afmetingen kloppen en dat alle benodigde onderdelen zijn opgenomen. Verbeter eventuele onnauwkeurigheden.
 9. Materialenlijst: Maak een lijst van alle materialen en gereedschappen die je nodig hebt voor het project, op basis van de bouwtekening.
 10. Bouwen volgens de tekening: Volg de bouwtekening stap voor stap om je ombouw te bouwen.

Houd er rekening mee dat dit slechts een eenvoudige uitleg is en dat het maken van een nauwkeurige bouwtekening enigszins technische vaardigheden vereist. Als je niet zeker bent van je tekenvaardigheden, download dan een bouwtekening!

 

Wil Jij ook 10.000 professionele Bouwtekeningen binnen 5 minuten op je pc of laptop?

Met hoeveel personen maak je de ombouw

Het aantal mensen dat nodig is om de ombouw voor je wasmachine en droger te maken, hangt af van verschillende factoren, waaronder je ervaring, de complexiteit van het project en de beschikbare hulpmiddelen. Over het algemeen kan dit project door één persoon worden voltooid, maar het kan handig zijn om iemand te hebben om te helpen, vooral bij bepaalde taken zoals het tillen en positioneren van de apparaten of het vasthouden van stukken hout tijdens het monteren.

Hier zijn enkele richtlijnen om te overwegen:

 1. Ervaring: Als je ervaring hebt met doe-het-zelfprojecten en je vertrouwd bent met timmerwerk en bouwvaardigheden, kun je dit project waarschijnlijk alleen aan. Als je minder ervaring hebt, kan het handig zijn om iemand te hebben die je kan adviseren of helpen.
 2. Complexiteit: Hoe ingewikkelder het ontwerp van de ombouw en hoe meer details zoals deuren, scharnieren en planken je wilt toevoegen, des te nuttiger het kan zijn om extra handen te hebben om het proces soepel te laten verlopen.
 3. Gereedschap: Als je over het benodigde gereedschap beschikt, zoals een zaag, boormachine en schroeven, kun je waarschijnlijk het meeste werk zelf doen. Als je echter speciale gereedschappen nodig hebt die je niet hebt, kan het nuttig zijn om iemand te hebben die deze tools kan lenen of helpen bij het uitvoeren van bepaalde taken.
 4. Tillen en positioneren: Het tillen en positioneren van de wasmachine en droger in de ombouw kan zwaar zijn, vooral als je deze taak alleen moet doen. Het hebben van iemand om te helpen bij het tillen en positioneren van de apparaten kan de taak veiliger en gemakkelijker maken.

Kortom, het aantal personen dat je nodig hebt om de ombouw te maken, hangt af van je persoonlijke situatie en vaardigheden. Als je twijfelt, kan het geen kwaad om iemand te vragen om je te helpen, vooral als dit je eerste keer is dat je een dergelijk project onderneemt.

droger-wasmachine-ombouw-zelf-bouwen

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.