Paardenstal bouwen in 6 stappen met complete bouwplan

paardenstallen bouwen

Een paardenstal bouwen omvat de volgende stappen:

 1. Plan en ontwerp: Bepaal de grootte en indeling van de stal op basis van het aantal paarden dat je wilt huisvesten. Zorg voor voldoende ruimte voor elk paard, voederbakken, drinkbakken en opslagruimte.
 2. Vergunningen en regelgeving: Controleer bij de lokale autoriteiten of er vergunningen of toestemmingen nodig zijn om een paardenstal te bouwen op jouw locatie. Zorg ervoor dat je voldoet aan alle geldende bouwvoorschriften en regelgeving met betrekking tot brandveiligheid en dierenwelzijn.
 3. Bouwmaterialen en constructie: Kies duurzame materialen die geschikt zijn voor de bouw van een stal, zoals hout, staal of beton. Zorg voor een stevige fundering en een goed geventileerde structuur om de gezondheid van de paarden te waarborgen.
 4. Indeling en voorzieningen: Verdeel de stal in afzonderlijke boxen of stallen voor elk paard. Voorzie elke box van een comfortabel ligbed, voldoende ruimte om te bewegen en toegang tot vers water en voedsel. Overweeg ook het toevoegen van een was- en verzorgingsruimte, een zadelkamer en opslagruimte voor hooi en stro.
 5. Veiligheid en beveiliging: Zorg voor sterke en veilige deuren, ramen en hekwerk om ontsnappingen te voorkomen en ongewenste bezoekers buiten te houden. Installeer ook branddetectie- en blussystemen om de veiligheid van zowel de paarden als de stal te waarborgen.
 6. Afwerking en inrichting: Werk de stal af met geschikte vloeren, wandbekleding en verlichting. Zorg voor voldoende natuurlijke lichtinval en elektrische verlichting. Voeg ook geschikte afwateringssystemen toe om de stal schoon en droog te houden.

Het is belangrijk om samen te werken met ervaren professionals zoals architecten, aannemers en paardenexperts om een paardenstal te bouwen die voldoet aan de behoeften van de paarden en aan alle relevante bouw- en veiligheidsvoorschriften.

Schuilhok schapen of voor een paard maken

Paardenstal bouwen of schuilstal

Het bouwen van een paardenstal of schuilstal kan op verschillende manieren worden aangepakt, afhankelijk van je behoeften en budget. Hier zijn enkele overwegingen voor beide opties:

Paardenstal:

 1. Plan en ontwerp: Bepaal het aantal paarden dat je wilt huisvesten en hoeveel ruimte je nodig hebt. Denk aan individuele stallen, een gemeenschappelijke ruimte, opslagruimte, voederbakken en drinkbakken.
 2. Bouwmaterialen en constructie: Kies duurzame materialen zoals hout, staal of beton voor de structuur van de stal. Zorg voor een stevige fundering en goede ventilatie om de gezondheid van de paarden te bevorderen.
 3. Indeling en voorzieningen: Verdeel de stal in individuele boxen voor elk paard, met voldoende ruimte om te bewegen en te rusten. Zorg voor toegang tot vers water en voedsel, en overweeg het toevoegen van een was- en verzorgingsruimte, een zadelkamer en opslagruimte voor hooi en stro.
 4. Veiligheid en beveiliging: Zorg voor sterke deuren, ramen en hekwerk om de paarden veilig binnen te houden en ongewenste bezoekers buiten te houden. Installeer ook branddetectie- en blussystemen voor de veiligheid van de paarden en de stal.

Schuilstal:

 1. Locatie en oriëntatie: Kies een geschikte locatie voor de schuilstal, bij voorkeur op een droge en goed afwaterende plek. Oriënteer de schuilstal zo dat deze beschutting biedt tegen wind, regen en felle zon.
 2. Constructie: Een schuilstal kan eenvoudiger zijn dan een volledige paardenstal. Het kan bestaan uit een dakstructuur ondersteund door palen of wanden aan de zijden. Zorg ervoor dat de constructie stevig is en bescherming biedt tegen weersinvloeden.
 3. Grootte en indeling: Overweeg hoeveel paarden de schuilstal moet huisvesten. Houd rekening met voldoende ruimte voor elk paard om te schuilen en liggen. Het kan ook handig zijn om een voederbak en drinkbak in de schuilstal te plaatsen.
 4. Bodem en drainage: Zorg voor een goede afwatering om modderige omstandigheden te voorkomen. Overweeg het gebruik van een verharde of goed gedraineerde ondergrond, zoals grind of zand, in het gebied waar de paarden staan.

Ongeacht of je een paardenstal of schuilstal wilt bouwen, is het raadzaam om samen te werken met ervaren professionals om ervoor te zorgen dat de constructie veilig is voor de paarden en voldoet aan eventuele lokale bouwvoorschriften en dierenwelzijnsnormen.

Schuilstal schapen of paarden bouwen

Paardenstal bouwen voor binnen of buiten

Of je een paardenstal buiten of binnen moet bouwen, hangt af van verschillende factoren, waaronder klimaat, beschikbare ruimte, budget en specifieke behoeften van de paarden. Hier zijn enkele overwegingen voor beide opties:

Buitenstal:

 1. Natuurlijke omgeving: Als het klimaat mild is en de omgeving geschikt is, kan een buitenstal een goede keuze zijn. Paarden hebben toegang tot frisse lucht, natuurlijk zonlicht en kunnen in contact komen met andere paarden.
 2. Ruimte: Een buitenstal vereist voldoende ruimte op het terrein. Het biedt de mogelijkheid voor paarden om vrij rond te bewegen in paddocks of weiden.
 3. Kosten: Over het algemeen kan de bouw van een buitenstal goedkoper zijn dan een binnenstal, omdat er mogelijk minder bouwmaterialen en voorzieningen nodig zijn.
 4. Onderhoud: Een buitenstal kan meer onderhoud vergen, zoals het beheren van grasland, omheiningen en bescherming tegen weersomstandigheden.
paardenstal bouwen tekening

Binnenstal:

 1. Bescherming tegen weersomstandigheden: Een binnenstal biedt bescherming tegen extreme weersomstandigheden zoals hevige regen, sneeuw, extreme hitte of kou. Dit is vooral belangrijk als het klimaat ongunstig is of als de paarden extra bescherming nodig hebben.
 2. Beperkte ruimte: Als je beperkte ruimte hebt op je terrein, kan een binnenstal een geschikte optie zijn. Het stelt je in staat om efficiënter gebruik te maken van de beschikbare ruimte.
 3. Gemak: Een binnenstal kan handiger zijn als je snel toegang wilt hebben tot de paarden, ongeacht het weer of de tijd van de dag. Het kan ook gemakkelijker zijn om dagelijkse taken zoals voeren en verzorgen uit te voeren in een gecontroleerde omgeving.
 4. Kosten: Het bouwen van een binnenstal kan duurder zijn dan een buitenstal vanwege de toevoeging van bouwmaterialen, verlichting, ventilatie en staluitrusting.

Bij het maken van de keuze tussen een buiten- of binnenstal is het belangrijk om rekening te houden met de behoeften van de paarden, de beschikbare ruimte, het klimaat en je budget.

Het kan ook nuttig zijn om advies in te winnen bij een paardenspecialist of een professionele stalbouwer om de meest geschikte optie te bepalen.

paardenstal bouwen tekening

Paardenstal bouwen voor paarden en pony’s

Een paardenstal voor paarden en pony’s kan vergelijkbare basisprincipes hebben, maar er zijn enkele specifieke overwegingen voor pony’s vanwege hun kleinere formaat. Hier zijn enkele punten om te overwegen bij het bouwen van een paardenstal voor zowel paarden als pony’s:

 1. Grootte van de boxen: Zorg voor voldoende ruimte in de boxen zodat zowel paarden als pony’s comfortabel kunnen staan, liggen en zich kunnen omdraaien. Houd rekening met het formaat van pony’s en zorg ervoor dat de boxen niet te groot zijn, zodat ze zich veilig en beschermd voelen.
 2. Hoogte van de deuren: Pas de hoogte van de deuren aan op basis van de grootte van de pony’s, zodat ze gemakkelijk kunnen in- en uitlopen zonder zich te bezeren.
 3. Voederbakken en drinkbakken: Zorg voor voederbakken en drinkbakken op een hoogte die geschikt is voor zowel paarden als pony’s. Overweeg het gebruik van verstelbare of meerdere hoogteniveaus om aan de verschillende behoeften te voldoen.
 4. Afscheidingen: Gebruik afrasteringen of scheidingswanden die veilig zijn voor zowel paarden als pony’s. Houd rekening met de kleinere afmetingen van pony’s om te voorkomen dat ze vast komen te zitten of bekneld raken.
 5. Ligbedden: Zorg voor geschikte ligbedden, zoals stro of zaagsel, die zowel comfort als ondersteuning bieden voor paarden en pony’s.
 6. Veiligheid: Zorg ervoor dat de stal veilig is voor zowel paarden als pony’s door sterke deuren, ramen en hekwerk te gebruiken. Controleer regelmatig de omheiningen en zorg ervoor dat er geen openingen zijn waar pony’s kunnen ontsnappen of vast komen te zitten.
 7. Toegankelijkheid: Zorg voor gemakkelijke toegang tot de stal en de boxen, zodat je paarden en pony’s veilig kunt binnenbrengen en verzorgen.
 8. Ventilatie en verlichting: Zorg voor voldoende ventilatie en natuurlijke lichtinval in de stal om een gezonde omgeving te creëren voor zowel paarden als pony’s.

Houd er rekening mee dat elke paard of pony individuele behoeften kan hebben, dus pas de stal aan op basis van specifieke vereisten en overleg indien nodig met een paardenspecialist of stalbouwer om ervoor te zorgen dat de paardenstal geschikt is voor paarden en pony’s.

paardenstal bouwen tekening

Juiste paardenstal afmetingen

De afmetingen van een paardenstal kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het aantal paarden dat je wilt huisvesten, het formaat van de paarden, de beschikbare ruimte en de gewenste indeling. Hier zijn enkele richtlijnen voor paardenstalafmetingen:

 1. Boxafmetingen: Een individuele box voor een paard wordt meestal aanbevolen met een minimale afmeting van 3,5 meter bij 3,5 meter. Voor pony’s kan een kleinere boxgrootte van bijvoorbeeld 3 meter bij 3 meter voldoende zijn. Deze afmetingen geven het paard of de pony voldoende ruimte om te staan, liggen en zich comfortabel te bewegen.
 2. Gangpad: Het gangpad tussen de boxen moet breed genoeg zijn om gemakkelijk doorheen te lopen en de paarden te kunnen passeren. Een gangpadbreedte van ongeveer 3 meter wordt aanbevolen.
 3. Hoogte: De minimale hoogte van de stal moet voldoende zijn om paarden rechtop te laten staan zonder hun hoofd te stoten. Een hoogte van minimaal 2,5 meter wordt over het algemeen aanbevolen. Voor pony’s kan een iets lagere hoogte voldoende zijn, bijvoorbeeld 2,2 meter.
 4. Opslagruimte: Overweeg de toevoeging van een aparte opslagruimte in de stal voor hooi, stro en andere benodigdheden. Deze ruimte moet groot genoeg zijn om voldoende voorraad op te slaan, maar kan variëren afhankelijk van de behoeften.
 5. Gemeenschappelijke ruimte: Als je een gemeenschappelijke ruimte wilt creëren waar paarden vrij kunnen rondlopen, moet je rekening houden met voldoende ruimte voor beweging. Paddocks of weiden naast de stal kunnen worden gebruikt om paarden te laten grazen en bewegen.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit algemene richtlijnen zijn en dat individuele behoeften en lokale voorschriften kunnen variëren.

Het kan nuttig zijn om samen te werken met een professionele stalbouwer of paardenspecialist om de optimale afmetingen voor jouw specifieke situatie te bepalen.

Schuilhok schapen of voor een paard maken

Handige paardenstal schuifdeur maken

m een schuifdeur voor een paardenstal te maken, volg je deze algemene stappen:

 1. Materialen en gereedschappen: Verzamel de benodigde materialen, zoals houten planken of metalen panelen voor de deur, rails voor de geleiding en schuifdeurbeslag. Zorg ervoor dat je het juiste gereedschap hebt, zoals een zaag, boormachine en schroeven.
 2. Meet de opening: Meet de breedte en hoogte van de opening waarin de schuifdeur komt te hangen. Dit bepaalt de afmetingen van de deur.
 3. Bouw de deur: Gebruik de gemeten afmetingen om de deur te bouwen. Zaag de planken op maat en bevestig ze stevig aan elkaar met schroeven. Zorg voor voldoende stevigheid en stabiliteit.
 4. Monteer de geleiderails: Bevestig de geleiderails aan de bovenkant van de opening. Zorg ervoor dat de rails stevig zijn bevestigd en recht zijn geplaatst, zodat de deur soepel kan schuiven.
 5. Bevestig het schuifdeurbeslag: Monteer het schuifdeurbeslag aan de bovenkant van de deur. Dit bestaat meestal uit wielen of rollers die langs de geleiderails lopen. Zorg ervoor dat het beslag stevig is bevestigd en dat de deur soepel kan glijden.
 6. Test de deur: Schuif de deur heen en weer om ervoor te zorgen dat deze soepel beweegt en goed sluit. Pas indien nodig de rails en het beslag aan voor een optimale werking.
 7. Veiligheid en afwerking: Controleer of de schuifdeur veilig is voor de paarden. Zorg ervoor dat er geen scherpe randen zijn of uitstekende delen waar de paarden zich aan kunnen verwonden. Overweeg ook om de deur af te werken met verf, beits of een andere afwerking om deze te beschermen tegen weersinvloeden.

Het is belangrijk om de veiligheidsvoorschriften en aanbevelingen in acht te nemen bij het ontwerpen en bouwen van een schuifdeur voor een paardenstal.

Als je niet zeker bent van je bouwvaardigheden, is het raadzaam om hulp in te schakelen van een ervaren professional om ervoor te zorgen dat de deur veilig en functioneel is voor de paarden.

Je paardenstal bouwen met een complete bouwtekening? klik hier >>

paardenstal bouwen tekening

 

Dit vind je misschien ook interessant!

  in Niet gecategoriseerd   0

  About admin

  No Comments

  Be the first to start a conversation

  Geef een antwoord

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.